Izabran izvođač radova na sanaciji sobrašice manastira u Kusatku

28. septembar 2022 – Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture raspisao je početkom avgusta javnu nabavku za radove na realizaciji projekta sanacije i konzervacije sobrašice manastira Pinosava u Kusatku, a danas je na portalu javnih nabavki objavljeno da je izabran izvođač radova. Procenjena vrednost radova 4.541.400 dinara sa PDV-om, a trebalo bi da ih obavi Samostalna zanatska radnja Ivice Belića iz Smedereva, navodi se u odluci o dodeli ugovora.

S obzirom na trenutno stanje objekta, za koji se pretpostavlja da je podignut kada i crkva, krajem prve polovine 19. veka, planirana je kompletna demontaža i sanacija od temelјa do krova.

Sobrašice su se u pretprošlom veku, kada je i ova nastala, gradile u neposrednoj blizini crkve ili manastira, a služile su za okupljanje naroda u vreme svetkovina, sabora ili crkvenih praznika.

Crkva i sobrašica u Kustaku nalaze se u hrastovoj šumi, pored veštačkog jezera, crkva je podignuta od 1841. do 1847. godine, za sobrašicu nije poznato tačno vreme izgradnje, ali se po načinu gradnje i primenjenom materijalu, sa dosta sigurnosti može pretpostaviti da je iz približno istog perioda.

Foto: Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!