Bagrem ponovo procvetao, znači li to da će biti duga zima?

28 septembar 2022 – Tek što smo kalendarski zakoračili u jesen a bilјke svojim cvetanjem pokazuju da je proleće. Vegetacija je za većinu bilјaka pred samim krajem, međutim vremenska klackalica zbunila je pojedine bilјne vrste pa su procvetale ponovo i to u poslednjoj sedmici septembra.

„Za ovo doba godine karakteristično je da lišće žuti i opada što je ujedno i kraj vegetacije i uvod u jesenje i zimsko vreme. Ali ovih dana sve nas je iznenadila pojava cvetanja pojedinih voćnih vrsta kao što je višnja ali i cvetanje bagrema i kestena. U početku nisam mogao da verujem kad sam iz dalјine primetio da se beli cvet, ali kad sam prišao bliže bagrem je cvetao kao da je proleće uveliko u toku“, kaže za TopPres meštanin sela Belosavci gde je i uočena ova fenofaza.

Prema rečima starijih iz ovog sela ovakva pojava nagoveštava da će zima biti oštra i duga.

„Uvek se govorilo da kada cveta voće po drugi put biće opasna zima, sad da li je to zaista tako ili je samo neko narodno verovanje niko nije zabeležio sa sigurnošću. Uglavnom, za bilјku verovatno nije dobro jer dolaze hladni dani i uskoro će mrazevi pa će sigurno i biti oštećenja“, prepričavaju meštani.

Stručnjaci iz oblasti voćarstva potvrđuju da za bilјku nije dobro kada cveta u periodu kad joj vreme nije, a ovakva pojava je upravo posledica klimatskih promena, odnosno fiziološkog poremećaja u bilјci. Oni ističu da se klima izmenila a da bilјka ne prepoznaje datume, pa je zbog toga može zavarati promena vremena. Zbog takvih temperaturnih klackalica poremeti se i fiziologija u bilјci pa se kao i u ovim primerima cvetanje dešava dva puta.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci