OJT Snederevo: Posle sprovedene istrage, optuženi za poresku utaju

SMEDEREVO, 27. septembar 2022 – Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu je podnelo optužni predlog protiv B.S. iz Vučaka i privrednog društva čiji je on direktor. Stavlјa im se na teret da su u periodu od 1.1.2019. godine do 30.4.2021. godine, u nameri da izbegnu plaćanje poreza na dobit pravnih lica, poreza na prihod od kapitala i plaćanje PDV-a, pribavili protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 8.373.496,00 dinara, za koji iznos je oštećen budžet Republike Srbije.

Optužni predlog je podnet zbog postojanja opravdane sumnje da je izvršeno krivično delo poreska utaja za koje je propisana kazna zatvora od dve do osam godina i novčana kazna.

Podnošenje optužnog akta je rezultat efikasno sprovedene istrage u saradnji sa nadležnim sektorom poreske policije i predstavlјa prvi slučaj primene Zakona o odgovornosti pravnih lica za krivična dela u Osnovnom javnom tužilaštvu u Smederevu, objavljeno je na zvaničnom sajtu OJT Smederevo.

Naime, Zakonom o odgovornosti pravnih lica za krivična dela, koji je stupio je na snagu 2008. godine, pored ostalog je propisano da se odgovornost pravnog lica zasniva na krivici odgovornog lica. Pravno lice odgovara za krivično delo koje u okviru svojih poslova, odnosno ovlašćenja učini odgovorno lice u nameri da za pravno lice ostvari korist, kao i u slučajeivima kada je zbog nepostojanja nadzora ili kontrole od strane odgovornog lica omogućeno izvršenje krivičnog dela u korist pravnog lica od strane fizičkog lica koje deluje pod nadzorom i kontrolom odgovornog lica.

Informacija i foto: OJT Smederevo

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!