Site icon podunavlje.info

Prvi čas u dvorištu – protest zbog odluke o imenovanju v.d. direktorke

SMEDEREVO, 23. septembar 2022 – Nastavnici i učenici smederevske osnovne škole „Dr Jovan Cvijić“ danas  su prvi školski čas u obe smene imali u školskom dvorištu, kao vid protesta zaposlenih na odluku ministra prosvete o imenovanju v.d. direktora ove škole, kojom se ne uvažava stav zaposlenih,, zbog čega su se saopštenjem obratili javnosti.

To je praktično kulminacija onoga što je započelo u junu, kada su za mesto direktora škole bila četiri kandidata. Sada od ministra postavljena v.d. direktorka tada je dobila 8 od 96 glasova prisutnih članova kolektiva. Ovde treba reći da su i članovi Roditeljskog saveta ignorisali odluku nastavničkog veća i zaposlenih i sa 5 prema 4 izglasali sada imenovanu v.d. direktorku, koja je, kako je rečeno, među zaposlenima imala ubedljivo manje glasova od protivkandidata.

Sredinom avgusta meseca, podsećaju u dopisu koji su poslali iz škole, ministar je potpisao odluku kojom se poništava konkurs za izbor direktora OŠ “Dr Jovan Cvijić“ u Smederevu, navodeći da ocenjuje da bi izbor bilo kog od kandidata sa liste mogao dovesti u pitanje nesmetano obavlјanje vaspitno-obrazovnog rada ove ustanove. To je, kako kažu, za kolektiv bio potpuno iznenađujući razlog, jer je škola nesmetano funkcionisala.

Juče je, nakon intervencije kolektiva prema Školskoj upravi, da je istekao mandat dosadašnjoj direktorki škole i da je neophodno imenovati vršioca dužnosti direktora, školi mejlom dostavlјena odluka ministra prosvete Branka Ružića, o imenovanju jedne od kandidatkinja sa konkursa, a koji je, kako je sam konstatovao, poništio jer je smatrao da bi izbor bilo koga sa liste doveo u pitanje nesmetan rad škole.

Nakon dospeća ovakve odluke, navode u saopštenju za medije zaposleni u OŠ „Dr Jovan Cvijić“, svima u školi je bilo jasno da je postavlјene vršioca dužnosti tendenciozno i politički instruirano, dodajući da se kolektiv odmah nakon dobijanja dopisa iz Ministarstva okrenuo razmišlјanju na koji način da odbrani interese svih – učenika, zaposlenih, roditelјa – od politizacije škole.

Zaposleni u školi su se odlučili da za svoj dalјi protest koriste sva zakonom dozvolјena sredstva, navodi se u saopštenju, ali će u tome prioritetno voditi računa o interesu učenika i tome da oni ni na koji način ne trpe zbog novonastale situacije.

 

Exit mobile version