Site icon podunavlje.info

Pokazna vežba vatrogasaca povodom dana Sektora za vanredne situacije

SMEDEREVO, 21. septembar 2022 – Odeljenje Sektora za vanredne situacije imalo je danas tehničko-taktički zbor, kako se zvanično zove pokazna vežba održana u Smederevu. Prikazana je oprema, mogućnosti i spremnost vatrogasaca-spasilaca da deluju u okolnostima koje mogu da nas zadese u, kako i ime sektora iz koga dolaze kaže, vanrednim situacijama.

Ovo je, inače, sedmica u kojoj se obeležava Dan Sektora za vanredne situacije, koji je ustanovljen 2009. godine, kada je odlukom Vlade Srbije formiran ovaj Sektor, kao jedinstvena služba za zaštitu i spasavanje u vanrednim situacijama. Uz to, svakog 17. septembra vatrogasci u Srbiji proslavljaju svoju krsnu slavu Presvetu Bogorodicu Nesagorive Kupine, zaštitnice vatrogasaca i spasilaca. Ona je pa ustanovljena na predlog monaha sa Hilandara 2015. godine, kada su pripadnici Sektora učestvovali u pravljenju Vatrogasne jedinice Hilandara.

– Naše Odeljenje je u sklopu obeležavanja Dana Sektora u ponedeljak u Smederevskoj Palanci organizovala dan otvorenih vrata, deca iz Vrtića „Plavi čuperak bila su gosti vatrogasaca, juče je u Velikoj Plani bila javna pokazna vežba, intervencije i spasavanja u jednoj stambenoj zgradi, a danas smo radili edukaciju dece u smederevskoj Osnovnoj školi „Branislav Nušić“. Naši vatrogasci, kao deo tima za spasavanje na vodi učestvuju i u završnoj svečanosti koja će biti održana 24 septembra na Adi Ciganliji – nabraja Jadranka Vuković, načelnica Odeljenja za vanredne situacije u Smederevu, aktivnosti kojim se ovde obeležava Dan Sektora.

Foto: podunavlje.info

 

Exit mobile version