Uz septembarski račun za struju dolazi i uputstvo za štednju

20. septembar 2022 – Ovih dana nam stižu računi za utrošenu struju u avgustu. Od narednog meseca, na septembarskom računu, najavljuju iz EPS-a,  uz račune biće i jedna novina – uputstvo za racionalnu potrošnju električne energije.

Inače, ta uputstva se već sada mogu naći na zvaničnom sajtu EPS-a, uz detaljna objašnjenja.

Od oktobra, podsećamo, počinju i da važe popusti za one koji utroše manje struje nego što su to činili u istom mesecu prethodne godine, pa će „Elektroprivredi Srbije“ domaćinstvima koja smanje potrošnju električne energije odobriti popuste od 15 do 30 odsto na mesečni račun. Ovo se donosi na period od 1. oktobra ove do 31. marta isuće godine. Šta to u praksi znači?

Za domaćinstva koja umanje potrošnju električne energije u odnosu na isti mesec prethodne godine, za više od pet odsto, a manje ili jednako 20 odsto, obračunavaće se popust od 15 odsto.

Za domaćinstva koja umanje potrošnju električne energije u odnosu na isti mesec prethodne godine, za više od 20 odsto, a manje ili jednako 30 odsto, obračunavaće se popust od 20 odsto.

Za domaćinstva koja umanje potrošnju električne energije u odnosu na isti mesec prethodne godine za više od 30 odsto, obračunavaće se 30 odsto popusta.

Po jednoj računici, prosečna potrošnja domaćinstava u zimskom periodu, od oktobra 2021. do marta 2022. godine, iznosila je 401 kilovat-čas, a smanjenjem potrošnje za 10 odsto ukupno umanjenje računa bi bilo 21 odsto, odnosno 980 dinara. Domaćinstva koja smanje potrošnju za 30 odsto dobiće umanjenje računa za 48 odsto, odnosno do 2.200 dinara.

Ovde treba reći da se umanjenje odnosi na stavke kojima je regulisana potrošnja električne energije, na zbir prve tri stavke na računu. Na novodobijeni zbir obračunava se akciza u iznosu od 7,5 odsto, pa na sve to još porez na dodatu vrednost (PDV) od 20 odsto i to predstavlja novo zaduženje po računu za električnu energiju, a ukupan rezultat dodatno će biti uvećan za iznos takse za RTS od 299 dinara. Popust se ne obračunava na dve naknade – na onu za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije, niti na naknadu za unapređenje energetske efikasnosti.

Ilustracija: podunavlje.info©

Skorašnji članci

error: Content is protected !!