Site icon podunavlje.info

Predavanje o stvaralačkim evokacijama sećanja na kralјicu Dragu

SMEDEREVO, 13. septembar 2022 – Predavanje istoričara umetnosti Dejana Vukelića „Stvaralačke evokacije sećanja na kralјicu Dragu Obrenović (u kinematografiji, pozorištu i popularnoj kulturi)“ biće održano danas u Muzeju u Smederevu.

Predavanje je uoči završetka izložbe u Smederevu, koju je priredio Muzej rudničko-takovskoga kraja „Naša sugrađanka kralјica Draga: između slave i anateme“, koju je posvetio sugrađanki, srpskoj kralјici Dragi Obrenović, unuci ustaničkog prvaka Nikole Milićevića Lunjevice i supruzi Aleksandra, poslednjeg srpskog kralјa dinastije Obrenović. Izložba je otvorena u Muzeju u Smederevu 15. avgusta, a zatvara se u sredu 14. septembra ove godine.

Viši kustosi Muzeja rudničko-takovskog kraja, istoričarka umetnosti Ana Ranković i istoričar Aleksandar Marušić, predstavili su najvažnije momente iz njenog života u okviru izložbenog koncepta kojim se u potpunosti osvetlјava njena ličnost i uloga od rođenja, devojaštva, dvorske službe kod kralјice Natalije Obrenović, udaje za kralјa Aleksandra Obrenovića do tragičnog okončanja života.

Predavanje u Muzeju u Smederevu ovog utorka, 13. septembra, počinje u 18 časova.

 

Exit mobile version