Meteorolozi sabrali podatke: Ovo je bio najtopliji avgust u istoriji Evrope

13. septembar 2022 – Leto 2022. godine najtoplije je zabeleženo u Evropi od kada postoje merenja, podaci su satelitskog praćenja koje sprovodi Servis za klimatske promene Kopernikus.

Niz ekstremnih toplotnih talasa i dug sušni period u junu, julu i avgustu uticali su da ovogodišnje temperature budu više od svih prethodno zabeleženih.

Leto je bilo za 0,4 stepena Celzijusa toplije u odnosu na prošlogodišnje, koje je bilo prethodno najtoplije. Avgust je bio za 0,8 stepena topliji u odnosu na isti mesec 2018.

U Velikoj Britaniji 19. jula zabeležena je najviša temperatura od 40,3. U odnosu na prethodno najviših 38,7 stepena iz 2019. zabeležen je značajan porast.

Ekstremi su zabeleženi i u mnogim drugim zemljama. U Francuskoj je najviša temperatura od kada postoje merenja zabeležena u čak 64 regije, dok je u julu u Portugalu izmereno 47 stepeni.

I u Srbiji su termometri ovog leta prelazili 40 podeljak na Celzijusovoj skali, a prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, najtopliji dan bio je 23. jul kada je u Banatskim Karlovcima izmereno 40,6 stepeni. Ipak, najviša zabeležena letnja temperatura – 44,9 stepeni, izmerena u Smederevskoj Palanci 24. jula 2007, nije premašena, prenosi BBC.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!