Srbiji 11 medalja na Balkanijadi, od toga 6 doneli smederevski veslači

12. septembar 2022 – Reprezentativci Srbije osvojili su ukupno 11 medalja na juče završenoj Balkanijadi u Višegradu, a veslači Smedereva doprineli su sa više od polovine tog broja. Učestvovali su u osvajanju šest medalja; posle tri odličja osvojena u subotu, Smederevci su u nedelju kolekciju upotpunili sa još tri – jednom zlatnom i dve srebrne.

Lazar Živanović je, nakon zlata u četvercu skulu, u nedelju osvojio najsjajnije odličje i u dvojcu bez kormilara i tako sa dva zlata postao najuspešniji smederevski veslač na Balkanijadi. Milka Zdjelar doveslala  je do drugog mesta i srebrne medalju u skifu za juniorke, a dan ranije bila je bronzana sa Milicom Mladenović u četverac skulu. Poslednju šestu medalju, srebrnog sjaja, osvojio je Jovan Marinković u kadetskom dvojcu bez kormilara. Dan ranije Jovan je osvojio srebro u sastavu osmerca sa kormilarom.

Sa šest medalja, dve zlatne, tri srebrne i jednom bronzanom, ova generacija smederevskih veslača ostvarila je najbolji rezultat na Balkanskim prvenstvima ikada.

Balkansko prvenstvo u veslanju jedno je od najvećih sportskih događaja u ovoj godini i okupilo je oko 400 takmičara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Bugarske, Grčke, Severne Makedonije, Rumunije, Albanije i Turske.

Luka Đorđević, koji je na licu mesta ispratio sve trke u Višegradu, bio je prezadovoljan učinkom svojih pulena.

– Verovao sam u ovu generaciju. Naporno su radili i spremali se za iskušenja u Višegradu. Naša reprezentacija ostvarila je najbolji rezultat na Balkanskim prvenstvima u poslednjih 12 godina. Što se našeg kluba tiče, nikada nismo osvojili ovoliko medalja na skupu najboljih kadeta i juniora  Balkana. Uz to, ove godine je konkurencija pojačana veslačima iz Hrvatske. Imamo odličan podmladak. Slobodno mogu da kažem da je Los Anđeles 2028. godine iza ugla – aludirao je Luka Đorđević na Olimpijske igre u SAD za šest godina.

Zadovoljstvo postignutim rezultatima i brojem osvojenih medalja nije krio ni Aleksandar Ivković, selektor kadeta i juniora.

– Ovo je rekord po broju osvojenih medalja. Poslednji put smo ovakav uspeh ostvarili pre mnogo godina. Moram da naglasim da je ovoliki uspeh i broj osvojenih medalja u izuzetno jakoj konkurenciji rezultat velikog timskog rada. Naime, na pripremama takmičara za Balkansko prvenstvo zajedno su radili treneri iz gotovo svih klubova u Srbiji, što se pokazalo kao sjajno. Kada smo svi udružili snage i dali od sebe najviše i najbolje, uspeh nije mogao da izostane. Odlični rezultati na ovogodišnjem Balkanskom prvenstvu dobar su materijal za budućnost i Srbija ne treba da brine kada je veslanje u pitanju – rekao je po završetku Balkanijade Ivković.

Na izuzetnim rezultatima, takmičarima su čestitali i poželeli mnogo uspeha u daljem radu predsednik Veslačkog saveza Srbije Miljan Popović i predsednik Izvršnog odbora Dušan Kovačević.

Foto: Veslački savez Srbije

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!