Site icon podunavlje.info

Akcije dobrovoljnog davanja krvi u Smederevu, Kovinu i Palanci

SMEDEREVO/KOVIN/SMEDEREVSKA PALANKA, 3. mart 2024 – Ekipe Instituta za transfuziju krvi Srbije tokom sedmice pred nama biće u Smederevu i Smederevskoj Palanci, a u Kovinu akciju organizuje Zavod za transfuziju krvi Vojvodine.

Akcija davanja krvi u Smederevu, kao i obično, ponedeljkom je u Sportskoj hali, gde će ekipa Instituta biti od 8 do 14 časova. U četvrtak, 7. marta, ekipa je u Smederevskoj Palanci, u prostorijama Mesne zajednice Donji grad, od 9 do 14 sati. U međuvremenu, u sredu, 6. marta, akcija je zakazana u Kovinu, od 10 do 13 sati, u prostorijama Crvenog krsta.

Davalac krvi može da bude svaka zdrava, odrasla osoba, starosti od 18-65 godina kod koje se lekarskim pregledom i proverom krvne slike, odnosno nivoa hemoglobina, utvrdi da davanje krvi neće ugroziti ni nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primenila. To znači da je potrebno da se zadovolјe sledeći kriterijumi:

Davalac krvi u Srbiji ima u proseku 38 godina, stalno je zaposlen i ima porodicu. Većinu dobrovolјnih davalaca krvi čine muškarci (73,5 %), dok su žene zastuplјene u manjem procentu(26,5 %), što je uobičajeno i u drugim zemlјama.

Exit mobile version