Koliko ima penzionera u Srbiji, koliko ih je u Podunavskom okrugu…

5. septembar 2022 – Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje objavio je statistički izveštaj u kome su obrađeni podaci o broju penzionera, po vrstama prinadležnosti koje primaju, kao i po njihovoj visini, ali i koliko godina u proseku, do smrti, u svakoj od kategorija primaju penzije. Na nivou Srbije ima ukupno 1.398.431, od tog broja u Podunavskom okrugu ih je 41.254. Prema očekivanju, više od polovine je iz Smedereva – 23.121, što bi trebalo da znači da je svaki peti stanovnik ovog grada penzioner, uključujući u računicu i tek rođene bebe i one koji se samo vode da žive u Smederevu, a odavno su se odselili ili preselili. Koji je zaista odnos više će se znati posle popisa koji je najavljen za oktobar.

Nije mnogo bolje ni u Smederevskoj Palanci, sličan je odnos, jer tu, po podacima PIO fonda, penzije prima 10.645 Palančana. U Velikoj Plani ta brojka je 7.488.

U junu ove godine, koji je poslednji mesec u obrađenim podacima, starosnu penziju u Srbiji primalo je 65,1 odsto penzionera, porodičnu 20,1 i invalidsku 14,8, a sličan odnos je i u mestima Podunavskog okruga. Prosečna visina starosne penzije je 33.302 dinara, za invalidsku to je iznos od 28.855 i za porodičnu 24.992 dinara. Zakonski zagarantovani najniži iznos penzije od 16.884,93 dinara iz kategorije zaposlenih i samostalnih delatnosti u Srbiji dobija nešto više od 162.000 penzionera. S druge strane, njih 54 prima najviši iznos od 155.515,95 dinara.

Prosečan broj godina korišćenja starosne penzije onih kojima je, kako se to ružno ali stručno kaže, to pravo prestalo zbog smrti u prošloj godini bio je kod muškaraca 17, a kod žena 20. Prema statističkim podacima Fonda PIO ne postoji značajna razlika između broja godina korišćenja starosne penzije nekadašnjih zaposlenih i poljoprivrednika, ali podaci pokazuju da korisnici iz kategorije osiguranika samostalnih delatnosti znatno kraće primaju starosnu penziju muškarci – 11, a žene 12 godina.

Prema istom izveštaju Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, muškarci koji su ostvarili pravo na starosnu penziju u 2021. godini imali su u proseku 32 godine staža, a žene 29, s tim da su više staža iz kategorije zaposlenih imali muškarci – 33, a kod žena je to 30 godina. Najmanje staža osiguranja imali su penzioneri – poljoprivrednici i to muškarci 22, a žene 19 godina.

Ono što zabrinjava jeste činjenica da je, recimo baš u Podunavskom okrugu, još konkretnije u Smederevu, odnos broja korisnika i osiguranika PIO fonda, dakle onih koji fond pune, sada 1 prema 1,4, a slično je širom Srbije.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!