Izbori za članove saveta nacionalnih manjina zakazani za 13. novembar

BEOGRAD, 5. septembar 2022 – Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije Gordana Čomić potpisala je danas odluku o raspisivanju izbora za članove saveta nacionalnih manjina. Izbori će biti održani u nedelju 13. novembra.

Oni će biti birani neposredno ili putem elektorske skupštine.

U nedelju, 13. novembra, na neposrednim izborima biće birani članovi saveta 19 nacionalnih manjina, dok će četiri manjine – goransku, makedonsku, hrvatsku i crnogorsku biti birane putem elektorske skupštine.

Ministarka je pozvala je pripadnike nacionalnih manjina da nastave da se upisuju u poseban birački spisak do 27. oktobra, kada se taj spisak zaključuje i kada će se znati tačno koliko pripadnika nacionalnih manjina izlazi na izbore za članove nacionalnih saveta 13. novembra.

Redovni izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina održavaju se svake četiri godine, koliko, prema Zakonu o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, traje mandat jednog saziva nacionalnog saveta.

Zakonom je propisano da se redovni izbori za članove svih nacionalnih saveta, pa i za članove prvog saziva nacionalnog saveta, održavaju istovremeno, istog dana.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!