Šta se dešava s mlekom, zašto ga nema u (našim) prodavnicama

3. septembar 2022 – Sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije Nenad Budimović izjavio je juče za RTS da još nema nestašica mleka u pravom smislu te reči, već da se radi o smanjenoj proizvodnji i povećanoj tražnji za pasterizovanim i UHT, dugotrajnim mlekom. Kao razloge za manje mleka na rafovima prodavnica naveo je smanjenje proizvodnje zbog niže produktivnosti mlečnih krava, zbog „decenijskog lošeg odnosa prema mlečnom govedarstvu“, ali i lošeg kvaliteta stočne hrane zbog sušne godine.

Ipak, nije smo ni to; prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj muznih krava u Srbiji smanjen je za 55.000, a u oko 10.000 gazdinstava je proizvodnja mleka ugašena.

Vlada Srbije, podsećamo, ograničila je do kraja meseca cene osnovnih namirnica i goriva, ali je maksimalna dozvoljena cena mleka i šećera povećana za šest dinara. Tako sada litar mleka može da košta najviše 119,9 dinara, a kilogram šećera 102,9 dinara.

Mleka, našeg, možda nema u prodavnicama, ali se naše mleko nalazi u rafovima marketa u gotovo svim susednim zemljama, pa i u Austriji i Nemačkoj. Na sve to treba dodati i nedavno objavljenu vest da je Uprava za hranu i lekove Saudijske Arabije odobrila uvoz goveđeg mesa, mleka i mlečnih proizvoda iz Srbije.

Kako sve do sada navedene informacije mogu da se dovedu u vezu – ostaje da nagađamo. I čekamo da mleko stigne u prodavnice. Naše.

Foto: privatne arhive, Twitter, Instagram

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!