„Nemir“ najbolje roze vino na prvoj „Vinskoj viziji Otvorenog Balkana“

BEOGRAD, 3. septembar 2022 – Na prvom međunarodnom sajmu vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ danas su dodeljene nagrade u devet kategorija, a među nagrađenima je i vinarija Despotika iz Smederevske Palanke. Despotika je dobila priznanje za najbolje roze vino – domaće „Nemir“ rose prokupac – kaberne 2021.

Nagradu za najbolje belo vino dobio je domaći pesak sivi „Pinot grigio“ 2021. Vinarije VRT iz Riđice, za crveno rodoslov Reserve 2016. Vinarije Aleksandrović, za najbolje penušavo vino „Trijumf“ noar penušavo 2019 vinarije Aleksandrović, za najbolje oranž vino „Chateaux Kamnik“ iz Severne Makedonije, za najbolje slatko vino „“Tri sunca“ traminac kasna berba 2016, Vinarije Fruškogorski vinogradi, za najbolje pojačano vino „Meduza crvena“ 2021, domaće Vinarije Art et Vinum.

Kada je reč o vinima od autohtonih sorti grožđa, nagradu za najbolje belo vino dobio je domaći „Grašac“ beli 4.0 2021. Vinarije Verkat, Fruška gora, a za crveno vino „Barovo Red“ 2019 Tikveš Chateaux & Domains iz Severne Makedonije.

Inače, žiri koji je ocenjivao vina bio je sastavljen od 25 međunarodnih vinskih sudija od kojih petoro ima titulu „master ov vajn“. Na čelu žirija bila je Kerolajn Gilbi, koja važi za najveći svetski autoritet za vina jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana.

Foto: Vinarija Despotika FB

Skorašnji članci

error: Content is protected !!