Od danas poskupela struja za domaćinstva, uskoro skuplja i za privredu

1. septembar 2022 – Cena struje za domaćinstva i male kupce od danas je veća za 6,5 odsto. Po računici Agencije za energetiku, koja je, podsetimo, 2. jula odobrila ovo poskupljenje, cena kilovat-sata sada je 8,144 dinara.

Vlada Srbije preporučila je EPS-u da sa kupcima električne energije na komercijalnom tržištu ugovore o snabdevanju zaključuje po jedinstvenoj ceni od 95 evra/MWh bez PDV-a. Podsetimo, dosadašnja cena električne energije za privredu je bila 75 evra po MWh.

Nova cena struje za proizvođače sa sobom će, to je izvesno, doneti i čitav niz poskupljenja proizvoda koje svakodnevno koristimo. Stručnjaci kažu da su u pitanju one grane industrije za koje ona predstavlja značajnu stavku u proizvodnji, pa su više cene tih proizvoda neminovne. U to spadaju pekarski proizvodi i oni koji koriste hladnjače, dakle meso, riba, morski plodovi, zamrznuto voće, povrće…

U industrijama koje troše više struje, kao što su, osim gorepomenutih i čeličane i pogoni za proizvodnju papira ili peleta – mogu se takođe očekivati poskupljenja. Jednostavno, poskupeće sve – od toalet papira do ogreva. A poskupeće i neke usluge. Jer, javni prostori koji troše dosta električne energije na osvetljenje, grejanje ili klimatizaciju, moraće i to da ukalkulišu – sve će to biti podložno poskupljenjima kada poskupi i struja za privredu.

Foto/ilustracija: podunavlje.info

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!