Nizak vodostaj Dunava otkrio ostatke davno nestalog rimskog utvrđenja

Izvor: romania.postsen.com, 27. avgust 2022 – Nedavno ste, i na ovom portalu, mogli da čitate kako su, zbog niskog vodostaja, pogledima izloženi ostaci nemačke flote potopljene 1944. na Dunavu. Protekle nedelje, iz istog razloga – povlačenja Dunava, obnarodovano je postojanje jednog još mnogo starijeg arheolozima zanimljivog nalazišta – ostataka rimskog utvrđenja Noviodunum.

Rumunski arheolozi ovih dana sa žurbom istražuju nalazište u blizini mesta Isaćea. Da je reka tokom vekova menjala svoj tok svi su znali, kao i da se menjala i površina koju zahvata, pogotovo nakon izgradnje Đerdapske brane, ali ne i gde se tačno nalazio Noviodunum, poslednje rimsko utvrđenje pre no što Dunav završi u Crnom moru. Sada je i to razrešeno. Ono što je do sada iskopano, u trci sa vremenom, dok se Dunav ne vrati „na staro“, ostaci su zdanja nastalog u šestom veku, ali se opravdano pretpostavlja da se tu nalaze i zidine mnogo starijeg utvrđenja.

Na ovom mestu je korito Dunava suženo i to je, najverovatnije, bio razlog da su Rimljani baš tu stacionirali svoju flotu Classis Flavia Moesica, koja je kontrolisala donji tok Dunava, sve do zapadnih i severnih obala Crnog mora. Ostaje da se vidi do kog nivoa će arheolozi stići u svojim istraživanjima pre no što Dunav ponovo „dođe na svoje“.

Informacija i fotografije: https://romania.postsen.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!