Počeo peti po redu Dunav Film Fest – pred publikom 35 filmova

SMEDEREVO, 19. avgust 2022 – Projekcijom filma “Rabije Kuranz protiv Džordž V. Buša” ovog petka je otvoren peti po redu filmski festival Dunav Film Fest u Malom gradu Smederevske tvrđave.

U narednih šest dana, na četiri lokacije, u Malom gradu Smederevske tvrđave, Centru za kulturu Smederevo, na Brodu Pristan, kao i na trgu kod Karađorđev Duda, viće čak 35 filmskih projekcija. Pored toga, program festivala biće propraćen i onlajn na filmskoj platformi MojOFF.

Za takmičarsku selekciju tradicionalno su odabrani filmovi iz podunavskih zemalja, a ove godine će se u glavnom programu pored filma koji je otvorio festival, pomenutog “Rabije Kuranz protiv Džordž V. Buša”, naći još devet filmova. „Grad prokletih“ stiže iz Austrije, „Pamfir“ iz Ukrajine, A.E.I.O.U. – Alfabet ljubavi iz Nemačke, „Reč“ je slovačka prodaukcija, „Magnetna rezonanca“ rdelo je umunskog reditelja Kristijana Munđu. „Stric“ je srpsko-hrvatska koprodukcija, „Priča moje žene“ potpisuje mađarska autorka Ildiko Enjedi, „Velika premijera“ je predtavnik češke kinematografije, a još jedna mađarski film u konkurenciji je „Nežno“ Lasla Cuja.

Svi ti filmovi su u konkurenciji za največu fetivalsku nagradu – „Zlatnu lađu“. O dobitniku će odlučivati žiri koji čine Slobodan Boda Ninković, Aleksandra Janković i Dimitrije Vojnov.

Na Brodu Pristan biće prikazani filmovi u okviru programa „Najbolji iz Evrope“, neki od najboljih evropskih filmova iz ove godine, kao što su „Ljudska komedija“ Gzavijea Đanolija, „Prevara“ Arnoa Deplešena, kao i italijanski film „Latinska Amerika“ braće d’Inočenco.

„Filmski globus“ je programska sekcija koja će biti prikazana u Centru za kulturu Smederevo, a uključuje neke od svetskih festivalskih hitova ove godine, među kojima i „Neka bude jutro“ izraelskog autora Erana Kolirina, „Bergmanovo ostrvo“ Mie Hansen Leve, kao i „Pariz: Ljubavna priča“ Žaka Odijara.

Dečiji program će biti kod Karađorđevog duda, a predviđeno je prikazivanje šest animiranih filmova,koji su  sinhronizovani na srpski jezik.

Osim filmskog programa, u okviru ovogodišnjeg izdanja festivala biće nastavljena tradicija prikazivanja novih domaćih serija, pa će tako 21. avgusta u okviru programa u Smederevskoj tvrđavi biti premijerno prikazane i prve dve epizode treće sezone serije „Klan“ produkcijske kuće Firefly.

 

Foto: CZK Smederevo/Dunav Film Fest

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!