Spust Velikom Moravom počeo u Ćupriji, u Smederevo stiže u nedelju

SMEDEREVO/ĆUPRIJA, 18. avgust 2022 – Spust Velikom Moravom 2022. svečano je otvoren jutros na obali najveće srpske reke u Ćupriji. Jedriličarski klub Smederevo, podsećamo, pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine i turizma Republike Srbije i uz pomoć Grada Smedereva i JP Smederevska tvrđava i podršku Opštine Ćuprija i Opštine Velika Plana, kao i tamošnjih turističkih organizacija, organizuje Spust Velikom Moravom  od 18. do 21. avgusta.

Pre starta spusta, prisutnima su se obratili Jelena Petrović, direktorka Turističke organizacije opštine Ćuprija i Željko Vučković, predsednik Jedriličarskog kluba iz Smedereva, a ispred lokalne samouprave prisustvovao je Vladimir Vasilјević, zamenik predsednika Opštine Ćuprija.

Start je, kako je rečeno, bio jutros u Ćupriji, a kraj prve etape je u selu Bagrdan kod Batočine. Druga etapa je do Žabarskog mosta kod Velike Plane, treća do Ljubičevskog mosta i četvrta do ušća Morave u Dunav, odnosno do Smederevske tvrđave. U poslednjoj etapi, u nedelju, od Požarevačkog mosta, gde je i najmirnija najveća srpska reka, planiran je spust mladih jedriličara iz nekoliko srpskih klubova.

Tokom spusta, za sve učesnike biće organizovana dva obroka dnevno, voda za piće, kao i svečani ručak/večera u Smederevskoj tvrđavi. Svi učesnici će dobiti promotivnu majicu spusta.

Spust će imati i ekološki karakter, predviđeno je da učesnici na kraju svake etape urede prostor koji će biti označen za prenoćište, kao i da očiste prostor nakon boravka, strogo će se voditi računa o zaštiti ovog biodiverziteta i, uglavnom, netaknute prirode.

Završni koncert, doček i uručivanje zahvalnica učesnicima biće organizovan u Smederevskoj tvrđavi u nedelju, 21. avgusta.

Projekat se realizuje u okviru promocije turističkih prostora i turističkih proizvoda Srbije i Grada Smedereva, kao I ostalih lokalnih samouprava u toku Velike Morave i podsticanja unapređenja receptivne turističko-ugostiteljske privrede, kao i projekata edukacije i treninga u turizmu.

Foto: D. Živković za podunavlje.info

 

Skorašnji članci