NBS: U julu inflacija 12,8, vrhunac se očekuje u septembru – 14 posto

17. avgust 2922 – Narodna banka Srbije objavila je danas je inflacija u Srbiji julu bila 12,8 odsto i da će, prema projekcijama, vrhunac imati u septembru, kada će iznositi 14 odsto, dok se na nivou godine očekuje prosečna inflacija između 11 i 11,5 odsto.

Najveći uticaj na stepen inflacije u julu, sa oko 70 posto, imali su rast cena hrane i energenata.

– Iako smo i u maju, kada smo raspolagali podatkom o aprilskoj inflaciji, pretpostavili da će inflacija još u nekoliko narednih meseci nastaviti da se kreće uzlaznom putanjom, intenziviranje geopolitičkih tenzija i nepovolјniji agrometeorološki uslovi od očekivanih uticali su na to da cene hrane i energenata prethodnih meseci ostvare mnogo veći rast od predviđenog – navela je Jorgovanka Tabaković, guvernerka NBS, u obrazloženju izveštaja.

U izveštaju je istaknuto da je neizvesnost ostvarenja projekcije inflacije u Srbiji i dalje velika i da se ona najviše odnosi na faktore iz međunarodnog okruženja. Kada je reč o domaćim faktorima, rizici projekcije u najvećoj meri odnose na ishod ovogodišnje poljoprivredne sezone, kao i na kretanja u sektoru energetike, u pogledu obima proizvodnje uglja i električne energije na domaćem tržištu, zatim i po kojim cenama će se uvoziti deo gasa iznad nivoa ugovorenog sa Rusijom, ali i eventualnih mera koje će Vlada Srbije preduzeti da bi obezbedila energetsku sigurnost na domaćem tržištu.

Ilustracija: pixabay.com, grafik: NBS

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!