Site icon podunavlje.info

Počinju pregovori sindikalaca i poslodavaca o minimalncu

15. avgust 2022 – Od 15. avgusta do 15. septembra predviđeno je da traju pregovori o minimalnoj ceni rada između predstavnika sindikata i poslodavaca. Inflacija je učinila svoje i odavno obezvredila aktuelni minimalac, gas daje i država najavljujući povećanje plata u javnom sektoru od 12 do 25 procenata, koliko bi dobili zaposleni u Vojsci, i penzija za 20,2 odsto, tako da se ne očekuju nimalo lako pregovaranje.

Minimalna zarada za ovu godinu, podsetimo, iznosi 35.012 dinara. Ona je u 2021. godini bila 33.000 dinara i nakon prošlogodišnjih pregovora za narednu godinu povećana je za 9,4 odsto.

I većina poslodavaca smatra da su se stekli uslovi za podizanje minimalne cene rada, i to otprilike na tom nivou, između 9 i 12 odsto, što znači da bi minimalna mesečna zarada iznosila 41.500 dinara.

Država je, podsetimo, već izašla sa predlogom od 40.000 dinara, sindikati smatraju da je to malo i da pregovori nemaju smisla sve dok se minimalna zarada ne izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom.  Jer, minimalna potrošačka korpa, ona najminimalnija koju je izmislila statistika, koštala je u junu 51.340 dinara.

S druge strane, svi su svesni da povećanje plata sa sobom gotovo izvesno vuče i povećanje cena, barem je to tako kod nas, tako da je to začarani krug.

Foto/ilustracija: pixabay.com

 

Exit mobile version