Ministarstvo privrede: Od iduće godine samo samogaseće cigarete

15. avgust 2022 – Proizvođači i uvoznici duvanskih proizvoda imaju zakonsku obavezu da od 1. januara 2023. godine ispune dva nova zahteva predviđena Pravilnikom o utvrđivanju liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda, objavilo je danas Ministarstvo privrede. Na tržište će biti moguće staviti samo cigarete sa smanjenom mogućnošću paljenja, odnosno cigarete koje se same ugase ako se aktivno ne povlači dim pre nego što izgore celom dužinom.

Pravilnik o utvrđivanju liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda inoviran 2021. godine, prvi put obuhvata standarde koji se odnose na papir za cigarete, anvodi se u saopštenju ovg ministarstva. Izmena zahteva za proizvođače i uvoznike duvanskih proizvoda potvrđuje primenu referentne liste harmonizovanih evropskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda sadržane u ovom Pravilniku, kao i primenu referentne liste odgovarajućih harmonizovanih standarda Evropske komisije objavljene u službenom listu Evropske unije 2020. godine.

Sve informacije o sistemu infrastrukure kvaliteta, odnosno tehničkim zahtevima koje proizvodi treba da zadovolje prilikom plasmana na tržište Republike Srbije nalaze se na portalu TEHNIS Sektora za kvalitet i bezbednost proizvoda Ministarstva privrede na linku  https://tehnis.privreda.gov.rs/vesti.html.

Foto/ilustracija: pixabay.com

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!