Poruka aktivista Grinpisa: „Želimo talase Dunava, a ne toplotne talase“

12. avgust 2022 – Aktivisti ekološke organizacije Grinpis (Greenpeace) juče su organizovali performans kojim su želeli da ukažu da klimatske promene sa sobom nose ogromne posledice, a jedna od njih su vrela leta koja praktično isušuju ogromne delove nekada najvećih evropskih reka, uključujući tu i Dunav. Učesnici kampanje su došli s kajacima do dela obale Dunava koje su izložene niskim vodostajima, u blizini grada Zimniča na južnoj granici Rumunije prema Bugarskoj, i tu podigli transparente na kojima je pisalo „Želimo talase Dunava, a ne toplote“, „Smanjite zagađenje, zaštitite vodu“, „Jednog dana Dunav će nestati“…

Da je đavo odneo šalu i da nije reč samo o paranoji ekoloških aktivista govore podaci. Čitava Evropa se poslednjih godina suočava sa najsušnijim zabeleženim godinama u istoriji, sada već milioni hektara plodne zemlje, koji su navodnjavani iz reka, ugroženi su niskim vodostajima. Samo u Rumuniji, čiji su ekloški aktivisti performans organizovali, manjkom vode pogođeno je oko 240.000 hektara zemlje, koji su bili navodnjavani iz Dunava.

Nije samo ni plodna zemlja u pitanju; hidrocentrale, uključujući ovu našu i rumunsku – HE Đerdap, morale su da redukuju proizvodnju, a nuklearna elektrana Černavoda će, po svemu sudeći, zbog malog dotoka vode za hlađenje iz Dunava, morati da bude ugašena.

Grinpis nije samo tu da protestuje, predlažu i konkretna rešenja, a jedno od njih je podizanje šumskih zasada na obalama Dunava, koji bi sprečili eroziju i omogućili da se koliko-toliko protok vode stabilizuje.

 Foto i video: Greenpeace Romania

Skorašnji članci

error: Content is protected !!