Banke ubuduće mogu da povećaju cene usluga samo uz saglasnost NBS

12. avgust 2022 – Banke će od idućeg petka, kada budu želele da poskupe usluge, morati prethodno Narodnoj banci Srbije da dostave detaljnu analizu koja, između ostalog, uključuje i strukturu troškova po vrstama, kao i promene tih troškova zbog kojih banka predlaže izmenu tarifa. Prema juče objavljenom podzakonskom aktu, koji je usvojila NBS i koji stupa na snagu 19. avgusta, banka koja želi da promeni tarifnik o tome, uz prilaganje dokumentacije, moraće da obavesti centralnu banku najkasnije 45 dana pre planiranog usvajanja te izmene.

Od 1. avgusta, podsetimo, neke banke su povećale naknade za pojedine usluge koje su povezane s platnim računima. Sada se, kao što je i najavljeno, da bi zaštitila standard građana, oglasila i Narodna banke Srbije setom mera i propisa, između ostalog i dopunjenom Odlukom o upravljanju rizicima banke, koju je juče usvojio Izvršni odbor NBS.

Banke će, po ovoj odluci, morati da urede proces donošenja odluke o izmeni tarife, da urede mehanizam formiranja cena za pružanje usluga sadržanih u tarifi, metodologiju po kojoj se sprovodi analiza opravdanosti planirane izmene tarife, kao i način na koji se proverava usklađenost nameravane izmene tarife s relevantnim propisima.

Foto/ilustracija: pixabay.com

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!