Site icon podunavlje.info

Poljoprivrednici nezadovoljni ponuđenim, najavili nastavak protesta

BEOGRAD, 11. avgust 2022 – Sastanak premijerke Ane Brnabić i poljoprivrednika, koji protestuju širom Srbije, završen je u zgradi Vlade posle dva sata, javio je reporter RTS-a. Nezadovoljni poljoprivrednici kazali su posle sastanka sa premijerkom da će biti ukinuta zabrana izvoza svih žitarica i uljarica, kao i da im je ponuđena cena suncokreta od 535 evra. Nisu zadovoljni ponudom, očekuju i da dobiju pisane garancije, a do tada nastavljaju proteste.

Poljoprivrednici su tražili da cena suncokreta bude 700 evra, ali je Vlada ponudila, kako je rečeno, 535 evra plus PDV. Nije ispunjen ni zahtev da se registrovana poljoprivredna gazdinstva oslobode akciza na gorivo za količinu do 100 litara po hektaru, jer je Vlada je ponudila umanjenje cene goriva za 22 dinara po litru za količine do 60 litara po hektaru.

Na sastanku je ponuđeno da se mlekarima isplate premije za mleko u iznosu od 15 dinara po litru, a kako su rekli predstavnici poljoprivrednika iz Vlade je poručeno da ne postoji mogućnost da se subvencioniše cena đubriva.

Poljoprivrednici su kazali i da novih sastanaka neće biti, a da će prosteste nastaviti, dok ne dobiju pisane garancije.

Foto/ilustracija: Twitter, privatna arhiva

Exit mobile version