Site icon podunavlje.info

Izložba „Naša sugrađanka kralјica Draga: između slave i anateme“

SMEDEREVO, 11. avgust 2022 – Muzej rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu predstaviće novu izložbu u Muzeju u Smederevu, koju je posvetio svojoj sugrađanki, srpskoj kralјici Dragi Obrenović, unuci ustaničkog prvaka Nikole Milićevića Lunjevice i supruzi Aleksandra, poslednjeg srpskog kralјa dinastije Obrenović. Draga je rođena u Gornjem Milanovcu 23. septembra 1866. godine.

Činjenica da je Draga bila anatemisana u godinama i decenijama posle Majskog prevrata 1903. godine, u kome je ubijena zajedno sa svojim suprugom, kralјem Aleksandrom Obrenovićem, bila je podstrek za organizaciju ove izložbe.

Viši kustosi Muzeja rudničko-takovskog kraja, istoričarka umetnosti Ana Ranković i istoričar Aleksandar Marušić, predstavili su najvažnije momente iz njenog života u okviru izložbenog koncepta kojim se u potpunosti osvetlјava njena ličnost i uloga od rođenja, devojaštva, dvorske službe kod kralјice Natalije Obrenović, udaje za kralјa Aleksandra Obrenovića do tragičnog okončanja života.

Reprezentativna izložbena postavka koju prati sadržajan izložbeni katalog, nakon predstavlјanja u Muzeju rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu 2021. godine i potom u mnogim gradovima u Srbiji, svečano će biti otvorena u Muzeju u Smederevu u ponedelјak, 15. avgusta 2022. godine u 19 sati.

Na otvaranju izložbe posetiocima će se obratiti direktorka Muzeja u Smederevu, muzejska savetnica Tatjana Gačpar, direktor Muzeja rudničko takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca i koautor izložbe Aleksandar Marušić, i muzejska savetnica Muzeja u Smederevu, dr Snežana Cvetković.

Izložba će biti otvorena do 14. septembra, a ulaz je slobodan. U toku trajanja izložbe, pripremljena su stručna vođenja i gostovanja eminentnih autora koji će govoriti o kralјici Dragi Obrenović.

Exit mobile version