Razvojni projekti Agencije za upravljanje lukama u Smederevu

SMEDEREVO, 10. avgust, 2022 – Direktor Agencije za upravlјanje lukama Vuk Perović posetio je Smederevo i sastao se sa gradonačelnikom Jovanom Bečom i njegovim saradnicima. Razgovaralo se o uređenju marine, kao i izmeštanju teretne luke iz centra grada, stavljanju u funkciju pristana i omogućavanju pristajanja putničkih brodova.

– Studija razvoja mikrolokacija mreže marina na Dunavu i Savi, koju je Agencija izradila, predlaže Smederevo kao jednu od potencijalnih lokacija za buduću marinu. U prethodnom periodu investirali smo u izradu potrebne dokumentacije za proglašenje lučkog područja pristaništa – marine u Smederevu. Neposredna blizina Tvrđave, mnoštvo turističkih, sportsko-rekreativnih i kulturnih sadržaja, predstavlјaju prednosti ove mikrolokacije na Dunavu. Pored toga, u okviru aktivnosti na projektu „Probudi Dunav“ razgovarali smo o narednim koracima u pogledu promocije kruzinga u Smederevu i o tome šta Smederevo, kao srednjevekovna prestonica Srbije može da ponudi stranim turistima. U skladu sa tim, jedna od tema sastanka bila je i izmeštanje stare luke na novu lokaciju i premeštanje međunarodnog putničkog pristaništa u centar grada. Na taj način, prostor oko tvrđave bio bi oslobođen za razvoj punih turističkih mogućnosti. Naš cilј je da Smederevo, kao lokaciju sa značajnim potencijalima za kruzing i marinu pozicioniramo na evropske nautičke mape – kazao je Perović.

Gradonačelnik Smedereva Jovan Beč istakao je da grad ima veliki turistički potencijal, a da će uređenjem marine to tek doći do izražaja.

– Grad će u saradnji sa Agencijom za upravlјanje lukama u narednom periodu biti maksimalno angažovan oko pripremanja sve neophodne dokumentacije. S obzirom da je Agencija započela sa radom studije za proglašenje marine na Dunavu, nakon toga sledi i izrada projektne dokumentacije za dobijanje građevinske dozvole. Postignut je i dogovor da se sprovede čišćenje marine, kao i stavlјanje u funkciju pristana, odnosno linijskog saobraćaja, gde bi pristajali turistički brodovi u Smederevu – rekao je Beč. Beč i najavio da su dogovoreni sastanci kako bi se ceo proces ubrzao, a Smederevo postalo jedna od značajnih turističkih atrakcija u Srbiji.

Perović i Beč obišli su lokaciju buduće marine, kao i smederevsko međunarodno putničko pristanište.

Informacija i foto: Kabinet gradonačelnika Smedereva

Skorašnji članci

error: Content is protected !!