Nizak vodostaj u Srbiji smanjio proizvodnju struje za trećinu

10. avgust 2022 – Elektroenergetski sistem Srbije suočava se sa najnižim dotokom vode u poslednjih deset godina, a prethodna dva meseca dotok je prepolovljen. U EPS-u situacija se ovog meseca dodatno pogoršala – na Đerdap stiže samo 2.000 kubika vode u sekundi – tri puta manje od junskog višegodišnjeg proseka. Treba znati da đerdapske hidrolektrane u normalnim uslovima pokrivaju četvrtinu potrošnje struje naše zemlje. Sve ovo za posledicu ima da je u našim hidrolektranama smanjena proizvodnja struje za 27 odsto u odnosu na prošlu godinu.

„S obzirom na hidrološku situaciju ova godina će biti slabija po pitanju proizvodnje i očekivanja su da proizvodnja u odnosu na neki prosek bude oko 30 odsto manja“, kazao je danas za RTS direktor za proizvodnju energije „HE Đerdap“ EPS Radmilo Nikolić.

Brine što su i akumulacije u sistemu drinsko-limskih hidroelektrana poluprazne, a one sistemu daju do 12 odsto struje. U odnosu na plan, u osam hidrocentrala na Drini i Limu, proizvodnja je za trećinu manja.

Suša ne ugrožava samo hidrolektrane, već je generalno i velika pretnja za proizvodnju struje i u termoelektranama.

„U normalnom procesu proizvodnje termoelektrane koriste rečne tokove i vodu iz reka da bi vršile hlađenje tehnološkog procesa. Kada je taj vodostaj nizak, tada postaje kritično a u nekim uslovima moraće se i obustaviti preventivno proizvodnja da se ne bi oštetili proizvodni pogoni. I oni koji imaju nuklearne elektrane to je takođe kritično iako, oni imaju hladnjake gde drže rezerve vode. Ali dugoročno gledano to zaista može da bude jedna ozbiljan problem“, objašnjava savetnik predsednika PKS-a za energetiku Miroslav Lutovac.

Evropski elektroenergetski sistemi još prošlog meseca upozorili su da su zbog nedostatka vode već morali da obustave neke termo i nuklearne blokove.

Foto/ilustracija: HE Đerdap 1, EPS arhiva

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!