Zagađenje u Radincu u Galeriji ULUS-a – „Crvene analize“ Jelene Micić

BEOGRAD, 4. avgust 2022 – Da nesreća koja je zadesila meštane Radinca, zagađenje iz susedne železare, može da posluži i u svrhu umetnosti dokazala je Jelena Micić, čija je izložba pod nazivom „Crvena analiza“ juče otvorena u Galeriji Udruženja likovnih umetnika Srbije.

„Crvena analiza“ je nastala kroz višemesečno prikupljanje raspršenih hemijskih elemenata iz zemlje, vazduha i vode u selu Radinac, njihovo dalje uvezivanje kroz sakupljanje podataka i objekata, kao i proizvodnju situacije koja preispituje potencijal ekološko-estetske reprezentacije u polju društvenosti.

Jelena Micić rođena je 1986. godine u Knjaževcu, a trenutno živi i radi u Beču kao umetnički direktor festivala WienWoche. Magistrirala je na odseku za Tekstualnu skulpturu na Akademiji likovnih umetnosti u Beču, master je Filozofije i diplomirani je filolog Skandinavskih jezika i književnosti Univerziteta u Beogradu. Dobitnik je nagrada Dimitrije Bašičević Mangelos, Ö1 Talentestipendium i stipendije Kültür gemma.

Projekat u okviru koga je nastala i izložba „Crvene analize“ podržalo je Ministarstvo umetnosti i kulture, javnog sektora i sporta (BMKÖS, Austrija), Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Gradskog sekretarijata za kulturu Beograda, a realizovan u saradnji sa Pokretom Tvrđava.

Informacija i foto: ULUS

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!