Društvo za zaštitu ptica Srbije: Da žive prepelice – prijavite vabilice!

2. avgust 2022 – Ove godine sezona lova na prepelice počinje 15. avgusta, ali nema sumnje da se na terenu prepelice već krivolove pomoću elektronskih vabilica. Usled ovakvog vida nezakonitog lova u Srbiji svake godine strada više od 50.000 prepelica. Zbog toga je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozvlalo građanke i građane da prijave ovakve slučajeve krivolova i tako pomognu opstanak ove izuzetno ugrožene vrste.

Elektronska vabilica emituje prodorno oglašavanje mužjaka prepelice tokom noći kako bi na određenu lokaciju privukla i zadržala veliki broj prepelica koje krivolovci u zoru pobiju. Mogu se čuti sa velike udaljenosti, sa više od dva kilometra. Vabilice zavaravaju prepelice da na toj lokaciji ima hrane, da tu mogu da se odmore i da je okruženje bezbedno. Procene su da se na području Srbije, uglavnom vikendima, koristi oko 800 elektronskih vabilica.

Korišćenje elektronskih vabilica na području Republike Srbije zabranjeno je Zakonom o zaštiti prirode, Zakonom o divljači i lovstvu, te nizom međunarodnih ugovora. Prema domaćem Кrivičnom zakoniku korišćenje tih uređaja u lovištu okarakterisano je kao krivično delo za koje je zaprećena zatvorska kazna od 6 meseci do 3 godine.

Tokom ove sezone, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije će na terenu imati pomoć novoosnovane jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova zadužene za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva građane i građanke da im se pridruže u sprečavanju krivolova i prijave korišćenje elektronskih vabilica policiji. Takođe, mogu se obratiti za savet i podršku Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije na broj 021/304-49-25

Foto/ilustracije: pixabay.com, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!