Sanacija i konzervacija sobrašice manastira Pinosava u Kusatku

SMEDEREVO/SMEDEREVSKA PALANKA. 1. avgust 2022 – Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture raspisao je javnu nabavku za radove na realizaciji projekta sanacije i konzervacije sobrašice manastira Pinosava u Kusatku. S obzirom na trenutno stanje objekta, za koji se pretpostavlja da je podignut kada i crkva, krajem prve polovine 19. veka, planirana je kompletna demontaža i sanacija od temelјa do krova. Procenjena vrednost radova je 3.935.165 dinara,, a poziv zainteresovanima je otvoren do 15. avgusta.

Sobrašice su se u pretprošlom veku, kada je i ova nastala, gradile u neposrednoj blizini crkve ili manastira, a služile su za okupljanje naroda u vreme svetkovina, sabora ili crkvenih praznika.

Crkva i sobrašica u Kustaku nalaze se u hrastovoj šumi, pored veštačkog jezera, crkva je podignuta od 1841. do 1847. godine, za sobrašicu nije poznato tačno vreme izgradnje, ali se po načinu gradnje i primenjenom materijalu, sa dosta sigurnosti može pretpostaviti da je iz približno istog perioda.

Sobrašica je pravougaone osnove dimenzija približno 12,50 sa 3,80 metara. Na objektu se primećuje da su pojedini elementi zamenjeni, ali ništa ne ukazuje da su vršeni radovi većeg obima koji bi izmenili izvornu arhitekturu sobrašice. Trenutno stanje objekta je vrlo loše. Krov je na više mesta prokišnjavao, a na nekim i sada prokišnjava. Više konstruktivnih elemenata je istrulelo i izgubilo noseću ulogu, tako da se oslanjaju na podupirače i kosnike. Na objektu je neophodno hitno izvesti intervencije većeg obima jer je doveden u pitanje njegov opstanak, navodi se u tehničkoj specifikaciji javne nabavke.

Foto: Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo

Skorašnji članci

error: Content is protected !!