Site icon podunavlje.info

Zbog niskog vodostaja Dunava zatvorene pojedine prevodnice

31. jul 2022 – I dok je kod Smedereva Dunav u porastu, malom ali porastu, pet santimetara na dan, zbog trenutno izuzetno niskog vodostaja ove reke nije moguć ulaz čamaca i jahti u prevodnicu Bezdan. Na deonici od Bezdana do Sombora, vodostaj u kanalu je tokom protekle nedelje bio za 30 centimetara niži od uobičajenog, tako da nije bilo moguće ni otvaranje pontonskog mosta kod Bačkog Monoštora. Na prevodnici Bogojevo plovidba je moguća samo za manja plovila, saopštilo je  JVP Vode Vojvodine.

Prema podacima službi koje prate stanje na našim rekama na Dunavu kod Novog Sada kao i na Savi kod Sremske Mitrovice i Šapca vodostaj će se narednih dana kretati oko i nešto ispod “niskih plovidbenih nivoa”, ali za sada nema informacija kada se očekuje neki ozbiljniji rast. Kod Bezdana je Dunav u protekla 24 časa narastao za 10 santimetara, ali je to još uvek nedovoljno da se aktivira prevodnica.

Inače, temperatura Dunava je ovih dana između 26 i 28 stepeni Celzijusa, reklo bi se idealno za kupanje, još da je reka čista…

Foto/ilustracija: JKP Vode Vojvodine

 

 

Exit mobile version