Nizak vodostaj pravi probleme u vodnom saobraćaju na Dunavu

25. jul 2022 – Na Dunavu je ovih dana, na većem delu toka kroz našu zemlju, vodostaj ispod niskih plovidbenih nivoa. Svaka država, pa tako i Srbija, garantuje 2,5 metara dubine za plovidbu, a kod nas je na nekim sektorima Dunava ispod tog plovidebenog nivoa, što zahteva uvođenje određenih restrikcija. U poslednja tri dana uvedene su zbog toga ograničenja, koja se odnose na Čortanovce i Arankinu Adu gde je snižen gaz plovidbe na 1,8 metara. U tri sektora, Mohovo, Futog i Beška, osim što je ograničeni gaz brodova, sužen je i plovni put, sa 180 na 90 metara, ali i tih 90 omogućavaju dvosmernu plovidbu.

Pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević rekao je jutros za RTS da će Ministarstvo do kraja nedelje poslati mehanizaciju da pokuša da i pri niskim vodostajima „otčepi“ Čortanovce i Arankinu Adu da bi se dobio pun profil plovnog puta.

Pad nivoa vode na Dunavu od juče je manji, prethodnih dana je vodostaj beležio i po desetak santimetara minusa dnevno, a sada je to svedeno na 1 do 5. U Smederevu je čak zabeležen i blagi porast od juče – za jedan santimetar, ali i to je možda neki nagoveštaj.

Foto/arhiva: podunavlje.info

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!