Rumunski sveštenici činodejstvuju na poljima – u toku molitve za kišu

Izvor: FB, 21. jul 2022 – Vrućina i suša su ovih dana svuda oko nas, posledice mogu, pogotovo po poljoprivredu, da budu katastrofalne, pa je zbog toga Rumunska pravoslavna crkva zatražila od sveštenika da u svojim mestima, kako u crkvama tako i na poljima, služe obrede u kojima će se, zajedno sa vernicima, moliti za preko potrebnu kišu.

Molitvu je predvodio arhiepiskop Teodosije Petresku, poglavar Tomiške arhiepiskopije, a to su, inače ne bismo znali, objavili i na svom Fejsbuku profilu. U ponedeljak je bio prvi, a juče je odžan drugi takav moleban u poljima koja pripadaju vernicima ove arhiepiskopije. Vladika je, kako se može videti na fotografiji, na molitvu došao s kofom s vodom u ruci.

Ovakve molitve nisu nepoznate ni u našim krajevima, mada su se poslednjih godina proredile. Episkop valjevski Milutin je, recimo, tako 2012. godine u ljubavi pozivao sve crkvene jedinice i sveštenike Eparhije valjevske da okupe verni narod i da, nakon Svete liturgije, upute molbe za kišu žednoj zemlji Sveblagom Gospodu.

Moleban za kišu je na dan praznovanja Čudotvorne Ikone Presvete Bogorodice Trojeručice 25. jula 2015. održan i u manastiru Sveti Vasilije Ostroški u Bijeljini, a služio ga je episkop frankfurtski i svenemački Sergije.

Inače, nije to specifikum pravoslavlja, ima toga i u drugim religijama. Islam i judaizam takođe organizuje slične molitve, čak i češće, zbog podneblja i vremenskih nedaća koje pogađaju njihove vernike.

Foto: FB Pagina oficiala a Arhiepiscopiei Tomisului

Skorašnji članci

error: Content is protected !!