Predstavljanje knjige poezije „Trava i nebo“ Jasminke Nadaškić Đorđević

SMEDEREVO, 20. jul 2022 – U lapidarijumu Muzeja u Smederevu ovog petka biće održano predstavlјanje knjige autorke Jasminke Nadaškić Đorđević „Trava i nebo“.

Višegodišnji i sistematičan rad na negovanju haiku poezije svrstao je pesnikinju Jasminku Nadaškić Đorđević u vrsne predstavnike ove u svetu dobro poznate i priznate poetske forme.

Nova knjiga „Trava i nebo“ obuhvata originalno stvaralaštvo autorke – izbor iz njene haiku poezije, objavlјivane od 1990. godine do danas u svetu i kod nas, i to na srpskom, engleskom i u prevodima na niz stranih jezika, što ovu zbirku čini posebno dragocenom, kako za sadašnje, tako i za buduće čitaoce haiku poezije uopšte.

Knjiga sadrži četiri ciklusa, koji su naslovlјeni: Ustalasana trava, More maslačaka, Vek kapi rose, Papirnate ptice. Autorka je želela da nam podari na uvid gde i kada je objavlјivala svoje haikue, na koje jezike su prevođeni, koje nagrade je dobila. Svaki haiku ima svoju mini bibliografiju. Zbog svih ovih karakteristika „Trava i nebo“ jeste i svojevrstan haiku dnevnik.

U svom naumu je i uspela. Komponovala je svoje haiku životno delo, koje se  može čitati i bez detalјa o publikovanju svake pesme, ali nam sa svim tim detalјima donosi presan haiku život Jasminke Nadaškić Đorđević koji je više nego bogat i uspešan.

Na promociji knjige, koja je zakazana za 19 časova, stihove će pored same autorke predstaviti i Svetlana Mladenović, Vera Horvat, Marina Milenković, Milјan Guberinić i Dragan Pavlović.

Jasminka Nadaškić Đorđević je rođena u Smederevu 1958. godine. Piše klasičnu poeziju i haiku i bavi se umetničkom fotografijom. Član je Udruženja književnika Srbije. Dobila je veći broj nagrada, kako u zemlјi za klasičnu poeziju, tako i u inostranstvu za haiku. Nјena klasična poezija prevođena je na engleski i bugarski, a haiku poezija na engleski, francuski, nemački, japanski, slovenački, holandski, bugarski, irski, mađarski, ruski, rumunski i češki jezik. Objavlјuje poeziju u domaćim i stranim časopisima, a zastuplјena je u mnogim antologijama, zajedničkim zbirkama  i zbornicima. Dobila je veći broj nagrada, kako u zemlјi za klasičnu poeziju, tako i u inostranstvu za haiku

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!