Merna stanica Smederevo-Carina ne radi – jer nije plaćena struja (?!)

19. jul 2022 – Četiri merne stanice za kvalitet vazduha, u Kragujevcu, Loznici, Smederevu i Valjevu, od pre dve nedelje jedna po jedna prestale su da rade, očitavaju i evidentiraju podatke o zagađenju, jer nadležna institucija, republička Agencija za zaštitu životne sredine, nije platila račune za struju pa im je snabdevanje prekinuto, tvrdi Milenko Jovanović, jedan od osnivača NEA (Nacionalna ekološka asocijacija), a prenosi Danas.

U Smederevu je u pitanju stanica na Carini, koja je prestala da radi 6. jula. Ovde treba reći da ova stanica ionako nije davala podatke o ovde tako često onim najbitnijim – o zagađenju PM česticama, ali su sada građani uskraćeni i za sve druge, koji su na njoj ipak bili očitavani.

Da merna stanica na Carini, kao i tri ostale, ne radi može se uveriti odlaskom na sajt Agencije za zaštitu životne sredine, jer nema podataka za poslednjih desetak dana.

– U svemu tome malo je čudno što prolazi vreme, a niko niti obaveštava građane, niti rešava taj nedopustiv problem. Ne ulazim u to što je njihovo održavanje skoro dva meseca bilo neadekvatno, jer to ne može da bude razlog prestanka rada. Prema mojim saznanjima iz EPS-a, jednostavno nije plaćena struja i snabdevanje je prekinuto. To je skandal, i nedopustivo da državna institucija, kao što je Agencija, i Ministarstvo koje joj je u neku ruku nadređeno, ne plate pristigle račune – kaže Jovanović za Danas.

Siguran je, kako kaže, da ni jedan građanin ne bi dozvolio da se tako nešto dogodi u njegovoj kući, dok „ovde to sebi dozvoljavaju javne institucije, koje rade posao od višeg javnog interesa vezanog za zdravlje građana“.

Inače, Danas je poslao pitanja Agenciji za štitu životne sredine, ali ona nije ni demantovala ni potvrdila ovakve tvrdnje. Ukoliko Danas dobije objašnjenje zbog čega navedene merne stanice nisu u funkciji, navodi se na kraju teksta, objaviće ga narednih dana.

Foto/ilustracije: printscreen

Skorašnji članci

error: Content is protected !!