Site icon podunavlje.info

Banke najavljuju uvođenje novih naknada za klijente od početka avgusta

17. jul 2022 – Dok se u svetu stimuliše elektronsko i bezgotovinsko plaćanje, debitne i kreditne kartice, naše banke od avgusta najavljuju poskupljenje i proširenje naknada za takve usluge. Tako će, na primer, više pokušaja podizanja novca sa bankomata ili neuspelih plaćanja preko interneta i slično biti naplaćivano od strane banaka. Najavljuje se i da, ukoliko ste ne svojom krivicom izgubili platnu karticu i imali iznos na računu do 3.000 dinara, vi ćete da snosite troškove. Ukoliko je iznos veći teret snosi banka. Naravno, sve to važi ukoliko dokažete da niste zloupotrebili karticu ili bili vidljivo nemarni, objavio je juče RTS.

Što se tiče elektronskog bankarstva, banke su počele da naplaćuju i naknade koje nisu bile ranije. Nisu ni samo banke u pitanju. Sve je još gore ako imate debitnu ili kreditnu karticu sa računom u inostranstvu. Svuda u svetu se radi na tome da pare uđu u zemlju, pogotovo elektronski, osim kod nas, pa je tako recimo beogradski Infostan nedavno uveo naknadu od čak 500 dinara za one koji plaćaju e-bankingom sa računa u inostranstvu. Moguće da oni tu imaju određeni trošak prilikom naplate, ali nekakav viši interes je, izgleda, kod nas nepoznata kategorija.

Jer, u Americi, recimo, uveliko rade kompanije koje klijentima banaka omogućavaju da u telefonu otvore račun, čak i firmu, da plaćaju i obavljaju posao, bez da se pojavaljuju na šalterima, uz znatno niže troškove. Pogotovo je pozdravljeno ako su ti računi u inostranstvu, jer i na taj način novac, čak poželjno i u stranim valutama, ulazi u zemlju. Kod nas to ne biva.

Narodna banka Srbije radi, navode iz NBS, na pospešivanju platnih instrumenata koji nose niže troškove, pa tako Dina kartica i instant plaćanja imaju daleko niže provizije, što bi trebalo da pomogne da se stvore uslovi da se snize troškovi i kod drugih platnih instrumenata. S druge strane, banke očigledno destimulišu plaćanje karticama i elektronski. Ili ih je baš briga za dobrobit klijenata, pa i države, ili su samo, što bi naš narod rekao, alavi.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Exit mobile version