Potvrđeno: Gasi se Visoka peć broj 1 u smederevskoj železari

11. jul 2022 – U kompaniji HBIS Serbija u toku su pripreme za gašenje Visoke peći broj 1 u smederevskoj železari, a gašenje bi trebalo da bude krajem meseca, preneo je danas Tanjug.

Ova vest se još ranije pojavila na Internet stranicama koje prate proizvodnju čelika u svetu. Argusmedia je to objavila prošle nedelje, uz napomenu da smederevska železara može da proizvede godišnje 2,2 miliona tona, a da je kapacitet peći broj 1 900.000 tona.

Razlog gašenja peći broj 1 je, kako se navodi u saopštenju HBIS-a, „globalna situacija na tržištu koja je dovela do smanjena potražnje za čelikom“. Argusmedia dodaje da je na ovakvu odluku, po svemu sudeći, uticao i rast cene gasa, što je slučaj i sa drugim železarama u svetu, koje takođe razmatraju redukovanje proizvodnje. Tako je TisenKrup u Nemačkoj najavio zaustavljanje linije za galvanizaciju, slično je i sa železarama ArcelorMittal, a fabrike u okviru Tata Stil grupe za sada skladište čelik rađe nego da ga prodaju po znatno sniženim cenama, kakve su sada, navodi se u tekstu.

Visoka peć broj 2 nastavlja sa radom. „Svoje poslovanje prilagodili smo trenutnoj situaciji, a kada budu stvoreni tržišni uslovi peć 1 će biti ponovno pokretnuta“, navodi se u saopštenju HBIS Serbia.

Foto: HBIS Serbia

Skorašnji članci

error: Content is protected !!