UPLS: Lađari se žale na nautičare i pecaroše na plovnom putu na Dunavu

Izvor: udruzenjeladjara.com, 11. jul 2022 – Malih nautičara ima svake godine u sve većem broju, pecaroša takođe, a rečne policije je sve manje, tačnije nema je uopšte. Nautičari i pecaroši su nesvesni opasnosti kojoj se izlažu plovidbom po sredini plovnog puta, spuštanjem bez pogona niz maticu reke i pecanjem u plovnom putu ili njegovim granicama, navodi se u saopštenju Udruženja profesionalnih lađara Srbije

Brodovi zbog velikih gabarita imaju veliko padanje u krivinama i nemaju mogućnost brzog i jednostavnog zaustavljanja, samim tim prisustvo malih čamaca predstavlja ogromnu opasnost ne samo po nautičare već po bezbednost plovidbe i imovine, da ne govorimo o stresu koji kapetani i posade velikih konvoja doživljavaju.

Posebno je kritična situacija na delu Dunava oko Novog sada. Novi Sad zvanično ima oformljenu rečnu policiju, ali nema ni jedan adekvatan gliser. Nadležno sudstvo ne razume problematiku plovidbe pa se prekršioci koji i dođu do suda oslobađaju sa uslovnim kaznama i ponovo čine iste prekršaje, navode lađari i dodaju:.

Rešenja nema jer niko ne želi da se time bavi. Mi već godinama pokrećemo razne inicijative za poboljšanje bezbednosti plovidbe i boravka na rekama, pogotovo u gradskim zonama, ali na žalost osim nemoćnih pojedinaca niko ne želi ni da sasluša a kamoli da reaguje. Ostaje samo da neko pogine pa će se onda možda nešto  rešiti. Snaga društva je na prevenciji, a ne na posledičnom delovanju.

Godinama unazad pišemo o ugroženoj bezbednosti plovidbe na akvatoriji novosadskih mostova. Inspekcija plovidbe apsolutno ništa efikasno ne sprovodi po tom pitanju ( kao da ne postoji). Pecaroši učestalo stoje usidreni u plovnom putu, u sredini plovidbenih otvora mostova ili na ivici plovidbenog prolaza i stvaraju pravu noćnu moru za lađare kojima je manevar prolaska kroz Novi Sad ozbiljan i zahtevan zadatak.

Gospoda iz gradske vlasti, nadležne sudije i službenici inspekcije plovidbe mogu samo da se nadaju da se baš njihovom članu porodice ili bliskom prijatelju neće dogoditi tragedija dok leti uživa u čarima plovidbe, a i ako se dogodi verovatno će opet biti krivica na “pijanim lađarima” koji su, na žalost, jedini svesni realne opasnosti po živote ljudi, zaključuje u saopštenju UPLS.

Foto/ilustracija: podunavlje.info

Skorašnji članci

error: Content is protected !!