Jelena Ilić i Željko Milojević dobitnici Nagrade Slađana Veljković

8. jul 2022 – Stručni žiri četvrtog po redu konkursa za Nagradu Slađana Veljković, koji se organizuje u znak sećanja na prerano preminulu novinarku „Vranjskih“ i dopisnicu „Večernjih novosti“ iz Vranja, nagradu za najbolju reportažu dodelio je Jeleni Ilić iz Smedereva za reportažu „Svirao sam s Rajka i Lepog Caneta…“. Još jedno priznanje ide u Smederevo; nagrada za najbolji uređivački rad u lokalnim medijima, jednoglasnom odlukom članova žirija, pripala Željku Milojević iz Smedereva, uredniku Portala SDCafe.rs.

Žiri je, navodi se u obrazloženju, pregledao 49 TV i štampanih radova koji su ušli u najuži izbor od ukupno 55 pristiglih. Jelena Ilić je nagradu dobila za „vedru i inspirativnu priču 80-godišnjeg harmonikaša Mirka Stojanovića iz sela Lug, nadomak Smedereva, o junacima davno emitovane TV serije ’Muzikanti’ Žike Lazića“.

Što se nagrade za Željka Milojevića tiče, odluka o dodeli priznanja obrazložena je konstatacijom: „Najkraća i najpreciznija poruka članova žirija formulisana je u rečenici da bi primerom Milojevića i sadržajem njegovog portala mogli da krenu brojni novinari koji danas lutaju na srpskoj elektronskoj medijskoj sceni“.

U konkurenciji za novinarski poduhvat, žiri je jednoglasno odlučio da nagradu dodeli novinarki Ruži Helać iz Novog Sada, za serijal TV reportaža pod zajedničkim naslovom „Zelena patrola na delu“.

U sve tri kategorije, pored statue, čiji je autor Negovan Jovanović, suprug Slađane Veljković, dobitnicima pripadaju i novčane nagrade koje će biti dodeljene početkom septembra.

Novinarka Slađana Veljković je preminula na današnji dan pre jedanaest godina, posle kraće i teške bolesti. Slađana Veljković (1970-2011), novinarsku karijeru je započela 1994. godine, kada su osnovane novine „Vranjske“. Od sredine 2008. godine bila je dopisnica „Večernjih novosti“, izveštavajući iz Pčinjskog okruga i sa juga Srbije.

Ovom nagradom njene kolege, prijatelji i porodica žele da sačuvaju sećanje na nju i njeno novinarsko delo.

Foto: Vranjski Online Magazin*– Nagrada „Slađana Veljković“ – Aleksandar Jocić

Skorašnji članci

error: Content is protected !!