Site icon podunavlje.info

Pišonja i Žuga 2022 (Pozdrav iz zemlje Safari, 35 godina kasnije)

Izvor: MUP Srbije,  7. jul 2022 – Nije iz našeg kraja, onog koji inače na ovom portalu pratimo, ali teško je odoleti… Vest glasi ovako: „Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu podneće krivičnu prijavu protiv dvojice mladića starih 20 godina koji su osumnjičeni da su neovlašćeno koristili nezaklјučan autobus, parkiran ispred jedne porodične kuće“.

Oni su, kako se sumnja, nastavlja se u vesti objavljenoj na zvaničnom sajtu MUP-a, ušli u autobus sa klјučevima u bravi, kako bi se malo provozali, a pozvali su i još četvoricu drugova da se voze sa njima.

Za razliku od pravih Pišonje i Žuge, ove nisu zaustavile barikade milicije, dovoljna je bila i bandera: „Nakon 100 metara, mladić koji je upravlјao autobusom izgubio je kontrolu i udario u banderu pored puta. Tom prilikom nije bilo povređenih, pričinjena je znatna materijalna šteta na vozilu“.

Pišonja i Žuga su zaista postojali, događaj u pesmi iz osamdesetih se zaista zbio, osim pesme napravljena je pozorišna predstava, snimljen i film, nekoliko dokumentarnih emisija. Ovi mladi Leskovčani, kanda, nisu stigli dovoljno daleko za više od vesti.

Pišonja je, da ne ostanemo dužni sudbine autentičnih junka, poginuo u Sarajevu 1992, a Žuga je, kada je izbio rat, devedesetih prešao u Metković, gde je umro 2016. godine.

 

Exit mobile version