Podunavlje.info započinje novi serijal – Znameniti Smederevci

SMEDEREVO, 3. jul 2022 – Šta imaju zajedničko despot Đurađ Branković i Ljubiša Simić, Dimitrije Davidović i Zorica Brunclik, Milutin Mika Cvetković i Aleksandar Mitrović, Branislav Nušić i Dafina Milanović, Dimitrije Mita Ljotić i Slobodan Boda Ninković… Naravno, svima njima, i za još dvadesetak drugih koji će se naći u serijalu tekstova koji počinjemo, zajednički imenitelj je Smederevo. Ili su se tu, u gradu ili okolini rodili, ili deo života proveli, školovali, tu napravili karijere ili odavde krenuli da ih grade, u najgorem slučaju, ovde večno počivaju. Kako bilo, Smederevo im je nezanemarljiva odrednica u biografijama.

Serijal nosi naziv „Znameniti Smederevci“.  Svakako da je mogao da bude inventivniji, da to što nam je namera ulepšamo nekim skrivenim, zaokolnim značenjem, efektnim imenom.  Vodili smo se, ipak, onim da je jednostavnost vrlina. „Znameniti Smederevci“ ne daje mnogo mogućnosti za pogrešno tumačenje o čemu je tu reč.

Možda bi, po savremenom, rodno ravnopravnom govoru, trebalo da stoji „… i Smederevke“, ali onda bismo došli u dilemu – šta prvo ide. Po džentlmenskom, trebalo bi prvo dame, Smederevke i Smederevci, a to bi opet moglo da zavede čitaoca, da će ih moguće biti podjednako. Na našu veliku žalost, to nismo uspeli, pripadnice nežnijeg pola ipak će biti u manjini.

Bilo je tu još peripetija, kod nekih koji bi se možda našli na spisku, taj podatak, da su iz Smedereva, rodom ili su se tu školovali, neko vreme živeli ili radili, s namerom ili ne tek prećutan je ili preskočen u njihovim dostupnim životopisima, što ih je automatsko diskvalifikovalo.

Najzad, nisu ni svi na listi baš iz Smedereva, grada kao takvog, ima ih iz okolnih sela. Većina njih je pripadnost ovom, smederevskom kraju s ponosom isticala.

Pouzdano znamo da se sa selekcijom neće svi saglasiti, da će biti „a gde vam je…“ ili „otkud, bre, tu on/ona“. Velike su šanse da smo se u izboru ličnosti o nekoga ogrešili. Pogotovo su nedoumice bile oko živih, znajući da mrtvi baš i nisu u prilici da se ljute i zamere nam, što ih ovde ima ili nema. Šala na stranu, mislili smo čak, u početku, da bi možda bilo mudro da pokrenemo anketu, da se Smederevke i Smederevci izjasne kome je tu mesto, ali smo od toga odustali. Takva vrsta demokratičnosti, pozitivna s jedne, s druge strane nosi opasnost da se na listi nađe neko ime koje ne bismo mogli da opravdamo. Jer, morali bismo da se vodimo onim „narod tako glas’o!“. Umesto toga, obratili smo se poznavaocima različitih oblasti i s njima konsultovali, sve u nadi da nećemo baš mnogo da zabrljamo s izborom. Ispostavilo se da je bilo grešaka, ali da, na našu sreću, nisu bile neispravljive. Jedan/jedna više tamo, jedan/jedna manje ovamo, sujeta nas nije omela da uvažimo one kolji bolje znaju.

Nadamo se da ćete se, posećujući portal i čitajući nastavke, sve do kraja godine, s izborom saglasiti. Makar donekle, da ne kažemo u najvećoj meri. Bićete u prilici da se podsetite, da pročitate što vam je znano, ali biće, sigurno, i ponešto što niste znali o ličnostima koje su, po nekom od više kriterijuma koje smo se trudili da ispoštujemo, znameniti Smederevci.

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Smedereva, a stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!