Site icon podunavlje.info

Vađenje potopljene nemačke ratne flote iz Dunava od oktobra

2. jul 2022 – Da će vađenje pre gotovo 80 godina potopljenih nemačkih ratnih brodova, koji sužavaju put vodnog saobraćaja na srpskom delu toka Dunava, početi u oktobru čulo se u Lionu, na ove nedelje održanom godišnjem sastanku ministara transporta dunavskih pribrežnih država, gde je među potpisnicima dokumenta o efikasnom održavanju rečne transportne infrastrukture Dunava i njegovih pritoka bio i srpski ministar Tomislav Momirović.

Reč je o projektu koji se finansira oko 50 odsto iz grant sredstava fondova EU, jedan manji deo je predviđeno da bude iz državnog budžeta, a preostalih oko 40 odsto iz kredita Evropske investicione banke (EIB). Vrednost tih radova je procenjena na oko30 miliona evra.

Tako će, kako je u Lionu rečeno nagovešteno – u oktobru, posle skoro tri godine programiranja, pripreme, izrade tehničke dokumentacije, pa dodatnih snimanja zbog prisustva neeksplodiranih eksplozivnih sredstava, početi realizacija ovog posla.

S obzirom da je u pitanju osetljiva operacija, izvođač radova, koji treba da bude izabran u septembru, moraće prvo sve ponovo da snimi, potom ukloni neeksplodirana sredstva, da bi se počelo sa vađenjem brodova, naravno u delovima.

Sa dna Dunava kod Prahova treba da bude izvađen 21 nemački brod. To su oni brodovi koji se nalaze na plovnom putu. Pored njih je tu još vrlo verovatno oko 80 nemačkih brodova, do sada ih je locirano 38, ali oni ni na koji način ne utiču na plovidbu i neće biti vađeni pošto ne ugrožavaju ni bezbednost ni životnu sredinu.

Kada celokupn posao bude završen, umesto sadašnjih 80 metara širine na ovom delu toka biće pun profil plovnog puta od 180 metara na najfrekventnijem delu plovidbe Dunavom, čime će biti omogućen dvosmerni saobraćaj.

Foto/ilustracije: Millenium Team FB i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Exit mobile version