Site icon podunavlje.info

Poskupljuju cigarete – i tako će sve do dve hiljade dvadeset i pete

1. jul 2022 – Zbog povećanja akcize, od ovog 1. jula svaka kutija cigareta može da bude skuplja za 10 dinara, što znači najjeftnija paklica 300 dinara, a ona najskuplja 580 dinara. Uvećava se i iznos akcize na tečnosti za punjenje elektronskih cigarete i na nesagorevajući duvan.

Specifične akcize uvećavaju se za dinar i po po paklici cigareta, pa će država po ovom osnovu proizvođačima umesto dosadašnjih 79,75 uzimati 81,25 dinara. Dakle, prouvoiđačima skuplje dinar i po – potrošačima deset! Jer, na novu cenu proporcionalno se uvećava i proporcionalna akciza i PDV, što zajedno iznosi oko 33 posto. Dakle od svake pakle cigareta trećina ide državi.

Novi cenovnik će, kako je rečeno, početi da važi za neke marke već od 1. jula, dok će druge duvandžije njegovu primenu početi nekoliko dana kasnije.

Inače, ovo poskupljenje  je norma koja je predviđena novim zakonskim rešenjem, koje je usvojeno u decembru prošle godine, po kome se dva puta godišnje,u  januaru i julu, sve do kraja 2025. godine, za 1,5 dinara uvećava pomenuti državni namet.

U naredne tri godine pušači će sve skuplje plaćati užitak kako bi do 2025. godine srpske cene duvanskih proizvoda dostignu evropske.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Exit mobile version