Počelo deveto izdanje pozorišnog festivala Teatar u tvrđavi 

SMEDEREVO, 1. jul 2022 – U Malom gradu Smederevske tvrđave sinoć je otpočeo 9. pozorišni festival Teatar u tvrđavi i trajaće do 5. jula.

Festival je otvorila zamenica gradonačelnika Smedereva, Marija Marković Stavrić.

“Oživeti takvo grandiozno zdanje, kakva je Smederevska tvrđava, predstavlja veliki poduhvat u koji su utkani trud, znanje, entuzijazam i ljubav. I upravo pre devet godina zaživeo je Festival Teatar u tvrđavi, kao rezultat najplemenitijih ideja kulturni radnika Srbije i Smedereva.  I pre pola veka vodeći srpski umetnici su slično pokušavali, ali u konkurenciji sa Pulom, Dubrovnikom i Budvom, stara srpska tvrđava nije imala ravnopravnu priliku. Sada, na pragu ulaska na listu UNESKO-a, čovečanstvo shvata kakvom lepotom raspolaže Smederevo, i Srbija. U prošlosti, tvrđava je bila mesto susretanja i sukoba brojnih vojski, osvajana i oslobađana više puta kroz vekove. Danas je tvrđava mesto koje spaja pozorište, muziku, epohe i kulturu. Brojni programi su oplemenjivali prostor Smederevske tvrđave – koncert Beogradske filharmonije, koncert Hora i orkestra RTS-a, koncert Ansambla Kolo, najznačajnija filmska ostvarenja evropskih zemalja i, svakako, Festival Teatar u tvrđavi, koji nosi predvodničku zastavu na putu afirmacije Đurđevog zdanja”, rekla je Marković Stavrić, proglašavajući otvorenim deveti, po redu, Pozorišni festival Teatar u tvrđavi.

Posle svečanog otvaranja, u prepunom Malom gradu Smederevske tvrđave, odigrana je predstava „Trpele“ po tekstu Milene Depolo i Bobana Skerlića, u režiji Aleksandre Kovačević, nastala u koprodukciji Kraljevačkog i Šabačkog pozorišta, koja se bavi problemom porodičnog nasilja.

Smederevska publika će danas imati priliku da pogleda predstavu „Plastelin“ Vasilija Sigareva u režiji Marka Torlakovića, u produkciji Beogradskog dramskog pozorišta.

Festival je revijalnog karaktera, a sve predstave počinju u 21 sat.

Foto: Nenad Tepavčević za Podunavlje.info

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!