Site icon podunavlje.info

Smenjen sekretar smederevskog Crvenog krsta, raspušteni svi organi

SMEDEREVO, 30. jun 2022 – Upravni odbor Crvenog krsta Srbije doneo je odluku da raspusti Skupštinu, Upravni odbor i Nadzorni odbor Crvenog krsta Smederevo, kao i da povlači saglasnost za imenovanje Tomislava Živanovića za sekretara Crvenog krsta Smederevo. Ovako glasi pisani odgovor Ljubomira Miladinovića, generalnog sekretara Crvenog krsta Srbije na upit portala podunavlje.info, da li su tačne informacije o smeni sekretara i raspuštanju svih organa smederevskog Crvenog krsta.

Sve se, prema našim saznanjima, odigralo pre desetak dana, kada ni u Beogradu nisu mogli da ostanu nemi na anonimne ali i potpisane prijave koje su im stizale o tome šta se i kako radi u smederevskom Crvenom krstu.

„Kontrola je sprovedena zbog složene situacije u organizaciji Crvenog krsta Smederevo koja predstavlјa ozbilјan rizik po reputaciju i integritet Crvenog krsta Srbije. Nadzorom je utvrđeno da su odgovorni u Crvenom krstu Smederevo, u kontrolisanom periodu, donosili odluke koje su direktno uticale na trošenje finansijskih sredstava na neracionalan i nezakonit način. Crveni krst Srbije obratiće se nadležnim državnim organima kako bi se utvrdio stepen odgovornosti onih koji su učestvovali u nezakonitim radnjama i spreman je da sarađuje sa institucijama sistema u cilјu poštovanja pravnih propisa Republike Srbije“, navodi se u Miladinovićevom odgovoru, uz napomenu da je Upravni odbor Crvenog krsta Srbije ovakvu odluku doneo primenom Statuta ove humanitarne organizacije, a nakon kontrole rada Crvenog krsta Smederevo.

U odgovoru se kaže i da „zbog zaštite integriteta budućeg procesa, Crveni krst Srbije neće objavlјivati podatke koji mogu narušiti istragu“. Logično, baš kao što je bilo i logično da se o tome šta se dešavalo u Smederevu ne oglašavaju, dok neko, u ovom slučaju mi, nije priupitao.

Organizacijom će, inače, kako se navodi u odgovoru iz Beograda, do izbora novih organa i ukupne normalizacije stanja upravlјati petočlani privremeni organ. Odbor, koji će predvoditi predsednica ovog organa Bilјana Gvozdenović, kao primarni zadatak imaće obezbeđivanje nesmetanog i kontinuiranog obavlјanja humanitarnih aktivnosti, kako korisnici usluga Crvenog krsta Smederevo ni na koji način ne bi bili ugroženi.

Po rečima Slobodana Stankovića, dosadašnjeg predsednika smederevskog Crvenog krsta, ovakav publicitet je najmanje što je ovoj organizaciji trebalo, ali šta je tu je, neka se utvrdi pojedinačna odgovornost, a ne da ispašta renome organizacije koji je stvaran više od jednog veka.

Što se mesta sekretara tiče, do daljeg će funkciju kao v.d . obavljati Maja Jovanovski, od koje smo saznali da se sednica Skupštine očekuje u avgustu.

Exit mobile version