Trka mira 2022, pod sloganom „Reka mira“, prošla kroz Smederevo

SMEDEREVO, 29. jun 2022 – Danas, baš na Dan Dunava, kroz Smederevo proneta baklja Trke mira, koja se ove godine održava pod sloganom „Reka mira“ i ide trasom duž Dunava. Internacionalnoj grupi trkača su se, kod Veslačkog kluba, pridružili članovi Atletskog kluba Smederevo i građani i zajedno dotrčali do centralnog gradskog trga, gde je održana prigodna svečanost.

U ime organizatora trke kroz Srbiju, Predrag Knežević je simbolično predao baklju Saši Branešcu, u smederevskom Gradskom veću zaduženom za sport i omladinu.

– Grad Smederevo iz godine u godinu podržava Trku mira i pokazuje spremnost da sa svim ostalim dobronamernim ljudima gradi bolju budućnost. U ime grada želim vam da istrajete u tome –kazao je, između ostalog, učesnicima trke Branežac.

Skromna svečanost je nastavljena zajedničkom pesmom koja slavi mir.

U ovogodišnjoj trci učestvuju trkači iz Kanade, Hrvatske, Letonije, Poljske, Nemačke, Ukrajine, još šest-sedam trkača iz celog sveta, naravno tu su i učesnici iz Srbije

Trka je u našu zemlju ušla 25. juna, biće ovde do 2. jula, kada prelazi u Rumuniju. Iz Smedereva trkači su otišli put Požarevca, a prespavaće u Viminacijumu.

U trci su ranijih godina, direktno i ili indirektno, učestvovali Nelson Mendela, Majka Tereza, princeza Dijana, kraljica Elizabeta II, Muhamed Ali, Dobrica Ćosić i mnogi drugi. Trku mira je 2005 godine blagoslovio i patrijarh Pavle, a još uvek aktuelni glavni promoter trke je nekadašnji svetski i olimpijski šampion u sprintu Karl Luis. Generalni pokrovitelj Trke mira u delu kroz našu zemlju je Narodna skupština Republike Srbije.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!