Site icon podunavlje.info

Međunarodni dan Dunava, 29. jun – seća li se toga ovde još ko?

SMEDEREVO, 29. jun 2022 – Danas je taj dan – Dan Dunava. Zaokupljeni drugim mukama koje su nas snašle, skoro da je i zaboravljeno da bi trebalo ako ne da proslavimo a ono bar na prigodan način da obeležimo to što nam je dato da živimo u jednoj od 10 zemalja kroz koje div reka protiče.

Za milione ljudi koji žive uz tu reku svaki dan je Dan Dunava, reka je dar koji smo od prirode dobili. E sad, što se poslednjih možda čak i stotinak godina, unazad nekoliko decenija sigurno, ponašamo kao derište koje će da razbuca poklon što je, ničim zasluženo, dobilo – to je druga stvar.

U slivu Dunava živi više od 80 miliona ljudi, Dunav protiče kroz četiri evropske prestonice. Samo u jednoj od njih se fekalna i svaka druga kanalizacija izlivaju direktno u reku. Možete jednom, a i to je mnogo, da pogađate, šta tu ima da se pogađa, koja je to prestonica. O „sitnijim“ gradovima duž toka kroz našu zemlju i da ne pričamo.

Da li ste znali da je Dunav u proteklih 150 godina izgubio 80 procenata svojih vlažnih područja i močvara? Verovatno ne. Nešto je tu i dobro, nikla su naselja na isušenim područjima, ali to ima i lošu stranu. Najveću štetu prirodnim vrednostima reke nanose skraćivanje vodotoka, vađenje peska i šljunka, izgradnja nasipa i brana i pregrađivanje rečnog korita. Kada je to u višem interesu, da se dobije struja, naravno da nema niko ništa protiv, ali vađenje šljunka je kod nas masovna pojava, koju i država podržava dajući koncesije za taj posao.

Područja u srednjem i donjem toku dunavskog sliva i same delte Dunava imaju bogat i jedinstven biodiverzitet, koji je iščezao u ostatku Evrope. Tu se još mogu videti pelikani, crne rode, dabrovi i vidre. U svoj toj raznolikosti čak i komarci imaju svoje mesto, imamo neke njihove vrste za koje ostatak Evrope nije ni čuo, ali to možda baš i nije za hvalu.

Na Dunav se ovde poslednjih decenija, na žalost, gleda samo kao na plovni put za barže i kruzere, čuveni „koridor 7“. Za razliku od drugih koridora, ovaj ne mora da se asfaltira, ne moraju da se uzimaju krediti za njegovu izgradnju, što možda nekima i nije najpravije, tu su ostali kratkih rukava, ali šta da se radi, ne može baš na svemu, kada je u pitanju putna infrastruktura, da se „bude dobar“.

Ipak, nije da nema šta da se radi, samo kad bi se htelo. Potrebno je očuvati i priobalje i samo korito i sve ono što čini celinu i bogatstvo jednog rečnog ekosistema. To, naravno, košta a nije da se rezultati odmah vide. A takve stvari, koje nisu instant vidljive, nešto od čega će, možda, tek naši unuci imati vajdu – to nam baš i nije u prvom planu.

Na nekoliko mesta, uglavnom u Vojvodini i Beogradu, pa i na donjem toku kroz našu zemlju, Dan Dunava će biti obeležen, čuće se i ponešto od ovoga što ste upravo pročitali. U Smederevu, koliko je nama u znanju, a trebalo bi da znamo, da nas neko, ako ni zbog čega drugog zbog imena koje portal nosi, obavesti ako čega ima, Izgleda da nema. Ako grešimo, nama na dušu neobaveštenost. Danas baš u Smederevo stiže Trka mira, koja ove godine, između ostalog, ide trasom pored Dunava, pa je moguće i to valjan izgovor. Eto, nešto se događa.

Kako bilo, srećan ti tvoj dan velika reko!

Foto: Nenad Pavlovic za podunavlje.info©

 

Exit mobile version