Sveti Vartolomej i Varnava – 70 godina od osvećenja crkve u Velikoj Plani

VELIKA PLANA, 24. jun 2022 – Gradska crkva u Velikoj Plani, posvećena svetim apostolima Vartolomeju i Varnavi, obeležava danas svoju krsnu slavu. Ove godine proslava slave poklapa se sa obeležavanjem jubileja – 70 godina od osvećenja crkve.

Posle jutrošnje liturgije i sečenja slavskog kolača, tokom večeri, sa početkom u 19 časova, u porti gradske crkve biće priređen kulturno-zabavni program, dvadeseto po redu Saborovanje, u slavu dvojice velikih hrišćanskih svetitelјa.

U programu će učestvovati kulturno-umetnička društva iz Velike Plane i makedonske bratske opštine Radoviš, a posetiocima će se predstaviti i učenici srednjih škola, polaznici verske nastave.

Pre početka kulturno-umetničkog programa besediće sveštenici Obren Stojanović i Predrag Popović.

Tokom dana, ispred crkve, u Ulici Momira Gajića, održava se tradicionalni vartolomejski vašar.

Dan kasnije, u subotu 25. juna, sa početkom u 18 časova, u velikoj sali Centra za kulturu Masuka održava se Treći festival veterana. Igrama i pesmama iz Srbije, Makedonije, Republike Srpske i BiH publici će se predstaviti kulturno-umetnička društva iz Banjaluke, Aranđelovca, Čačka, Beograda, Kovilјa, Topole, Rume, Smedereva, Smederevske Palanke, Radovanja i Radoviša.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!