Site icon podunavlje.info

Crna mačka, bez glave, zakopana na centru stadiona FK Smederevo

SMEDEREVO, 23. jun 2022 – Informacija, jutros objavljena na FB profilu navijačke grupe Ultra Semendria, krajnje je bizarna. I, u najmanju ruku, uznemirujuća… Naime, prilikom radova na uređenju terena na stadionu, na centru je pronađena i iskopana crna mačka, bez glave! Da li je u pitanju vlaška magija, kako iz ove navijačke grupe nagoveštavaju, ili nešto drugo, tek ovakav slučaj je možda više za „Zonu sumraka“ nego za ovaj portal, ali da pokušamo…

Nije ni čudo da nema glavu, jer u vlaškoj magiji poseban problem predstavljaju mačje oči. „Onako caklaste, zelene ili modre u stvari su samo plašt urokljivosti, misli i danas baka Vuka iz usamljene kućice kraj sela Klokočevac. Kroz njih mogu delovati i veštice, posebno u vreme Đurđevdana kada se okupljaju na saboru, a često ih koristi i niži čin, gatare“. Ovo je odlomak iz knjige „Vlaška magija 1“ Jasne Jojić.

Ako se zna da je slava FK Smederevo baš Đurđevdan, cela stvar dobija sasvim novi obrt. Brojka 1924 u nazivu kluba asocira na godinu i taj dan, Đurđevdan, kada je klub osnovan. Zbog toga to što mački fali glava, posledično i oči, ne ide baš u prilog ovoj tezi. Mada, vlaška magija i nije baš neka egzaktna nauka, ko zna koje varijacije tu postoje.

Ono, ta ista vlaška magija bi mogla da se stavi u kontekst najvećeg tradicionalnog rivaliteta sa komšijama iz Požarevca. Nikad nije prestajao, a ovih dana je ponovo aktuelan jer, kako nezvanično saznajemo, mnogi prvotimci Smedereva su na meti Mladog radnika, vrbuju ih za prelazak u susedni grad.

Na kraju, forenzičari bi mogli da utvrde kada je sirota mačka zaglavila pod zemljom na centru terena. Sudeći po stepenu raspadanja, koje se vidi na fotografiji, ne tako davno. Problemi FK Smederevo počeli su mnogo ranije, ‘aj’ da ne kažemo od odlaska Duška Matkovića, a ono bar tamo negde od sezone 2005/2006 i poraza od prilepske Pobede u prvom kolu InterToto kupa.

E sad, ako je ovim iskopavanjem obezglavljene mačke skinuta kletva, ko zna šta sve od Smedereva može da se očekuje u narednom prvenstvu. Šesto mesto protekle sezone u Srpskoj ligi Zapad sigurno nije nešto čemu su se navijači nadali, ali bar nije 666-to. Šala na stranu, i smederevski tifozi i, sigurno, u samom klubu, nadaju se mnogo boljem, već u narednom prvenstvu.

Ko god da je ovo uradio neka zna da ima Boga… Bog sve vidi, Bog neka mu sudi. A nama ne može NIKO ništa jer smo jaki kao čelik. Samo napred Smederevo!!! Ovo poručuju iz Ultra Semendrie na kraju objave koja je bila povod ovom tekstu.

Foto: FB, privatna arhiva, Ultra Semendria

Exit mobile version