Upozorenje Odelјenja za vanredne situacije: Stižu visoke temperature…

SMEDEREVO, 20. jun 2022 – Na osnovu sezonske meteorološke prognoze RHMZ za naredni period, očekuju se visoke temperature u dužem vremenskom periodu koje stvaraju povolјne uslove za nastanak šumskih požara i požara na otvorenom prostoru, upozorava Odelјenje za vanredne situacije u Smederevu i podseća da je zabranjeno loženje vatre i spalјivanje suve vegetacije, korova, strnih useva, niskog rastinja, bilјnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru, a to se odnosi i na dvorišta.

Za ovaj prekršaj Zakonom je predviđena novčana kazna u iznosu od 10.000 dinara za fizička lica, a za pravna lica novčana kazna u iznosu od ZOO. OOO do 1.000.000 dinara. Pored prekršajne odgovornosti lica koja su na ovaj način izazvala požar dužna su da vatrogasno-spasilačkoj  jedinici nadoknade troškove intervencije.

Zabranjeno je loženje otvorene vatre u šumi i na udalјenosti od 200 m od ruba šume, izuzev na određenim i za to vidno obeleženim mestima.

Za ovaj prekršaj Zakonom je predviđena novčana kazna u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara za fizička lica.

Prilikom izvođenja polјoprivrednih radova neophodno je izvršiti kontrolu ispravnosti mehanizacije, opremiti mehanizaciju ispravnom i kontrolisanom protivpožarnom opremom, obezbediti kontrolu uskladištavanja useva kao i organizovati stalno dežurstvo, osmatračku službu, službu veze i obaveštavanja.

Za nepreduzimanje ovih mera Zakonom je predviđena novčana kazna u iznosu od 10.000 do

50.000 dinara za fizička lica, za pravna lica novčana  kazna  u  iznosu  od  700.000 do

1.000.000 dinara, a za preduzetnike od 150.000 do 500.000 dinara.

Saopštenje potpisuje načelnik Odeljenja, potpukovnik policije Jadranka Vuković.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!